EMT Tájékoztató 2019 / 2.

Hírek

EMT Tisztújító Küldöttgyűlés 2019. március 30., Kolozsvár

 

In Memoriam Dr. Csibi Vencel József

Elhunyt Dr. Csibi Vencel József akadémikus, az EMT elnökhelyettese és a Gépészeti Szakosztály elnöke. A XXVII. Nemzetközi Gépészeti Konferencia ünnepélyes megnyitója után, 2019. április 27-én megemlékeztünk személyéről, méltatás hangzott el munkásságáról.

 

Elhunyt Dr. Baksa Csaba

Elhunyt Dr. Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) tavaly tavasszal leköszönt 31-ik elnöke.

 

Tudományos konferenciák

XXVII. Nemzetközi Gépészeti Konferencia – OGÉT 2019 ● beszámoló 

Az EMT Gépészeti Szakosztálya 2019. április 25-28. között Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen szervezte meg a XXVII. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát.

 

Diákrendezvények

EMT Természetkutató Diáktábor
2019. július 8-14., Szováta, Maros megye, Outward Bound központ.

Tervezett szakfoglalkozások

  • Fizika: játékos fizika kísérletek, ill. csapatverseny, melyben a táborozók összemérhetik tudásukat
  • Kémia: érdekes kémiai kísérletek
  • Földrajz-biológia: egész napos kirándulás Rapsóné várához és Szováta környékén.

Szabadidős programok

  • nosztalgia vonatozás, fürdőzés, ismerkedés a sóvidékkel, sportjátékok, csapatvetélkedők, tábortűz

Általános és középiskolás diákok jelentkezését várjuk 2019. június 15-ig!
A táborral kapcsolatban az EMT kolozsvári titkárságán a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni: (telefon) 0264-590825, (mobil) 0744-783237, (e-mail) emt@emt.roKapcsolattartó személy: Pap Tünde, tunde@emt.ro.

 

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny 

III. forduló, országos döntő ● beszámoló 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) által közösen szervezett Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjét idén február 28-án szerveztük meg Kolozsvárott, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, Kémia és Vegyészmérnöki Karán, a verseny magyarországi fordulójával azonos időpontban.
A legjobb eredményeket elért diákok (IX-XI. oszt.) részt vesznek a verseny magyarországi döntőjén, melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete szervez. A magyarországi döntő időpontja és helyszíne 2019. április 5-7., Debreceni Egyetem.

 

Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny

III. forduló, országos döntő, Nagyenyed ● beszámoló 

Társaságunk (EMT) a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal együttműködve 2019. április 29-én szervezte meg a Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny országos döntőjét. A verseny elméleti kérdések megválaszolásából, számítási feladatok megoldásából, valamint gyakorlati labormunkából állt. Idén a diákoknak a nyolcadikosok egyik kísérlete tetszett a legjobban, a cink és magnézium reakciója a sósavval, amely durranógázt eredményezett. Míg a dolgozatok javítása folyt, a diákok városi és kollégiumi sétán vettek részt Kónya Tibor iskolalelkész vezetésével.

 

Öveges József - Vermes Miklós Fizikaversenyek

III. forduló, országos döntő ● beszámoló

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2019. április 5-7. között szervezte meg az Öveges József - Vermes Miklós Fizikaversenyek országos döntőjét a kolozsvári János Zsigmond Unitárius kollégiummal együttműködve, mely verseny az idei tanévtől fölkerült a Román Oktatási Minisztérium támogatott versenyeinek sorába. A verseny programja a megnyitóval kezdődött, melyen Popa Márta (a kollégium igazgatója és egyben a Versenyszervező Bizottság ügyvezető elnöke) és Luminița Chicinaș (Kolozs megye fizika szaktanfelügyelője) köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a diákok írásbeli megmérettetésen vettek részt.
A verseny programját az eredményhirdetés és díjazás zárta egy tartalmas kultúrműsor keretében, melyen a felszólalások mellett (Popa Márta igazgató, János Zsigmond Unitárius Kollégium; Kovács Zoltán kabinetigazgató, Román Oktatási Minisztérium; Dr. Karácsony János elnök, EMT Fizika Versenyszervező Bizottság) zongorajátékkal és szavalattal Kiss Boglárka Dalma, valamint az iskola Péterffy Gyula Kórusa lépett fel és örvendeztette meg a hallgatóságot.

 

Beszámoló a Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny budapesti döntőjéről

A Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny 2018/2019-es tanév budapesti döntőjére március 2-án került sor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karán.

 

Beszámoló a LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny magyarországi döntőjéről

2019. április 5-7. között hét erdélyi középiskolás diák vett részt az 51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjén, Péter Rozália tanárnő (János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár) kíséretében, melynek az idén Debreceni Egyetem adott otthont.