LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny / magyarországi döntő

LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny
- beszámoló a magyarországi döntőről -

2019. április 5-7. között hét erdélyi középiskolás diák vett részt az 51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjén, melynek az idén Debreceni Egyetem adott otthont. A versenyre beiratkozott 288 IX-XI. osztályos erdélyi diákból 170 teljesítette az első forduló követelményeit. A második forduló után a 170 diákból az első 20 részt vett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kémia és Vegyészmérnöki Karának épületében megrendezett harmadik fordulón. A nyertesek, az alábbi hét diák vett részt a magyarországi országos döntőn:

Kaiser Dániel, IX. oszt., Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely, felkészítő tanár Horváth Rozália
Roth Apor, XI. oszt., Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, felkészítő tanár Mihálycsa Szilveszter
Máté Ditmár, IX. oszt., Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda, felkészítő tanár Nyitrai Apollónia
Nagy-György Sámuel, XI. oszt., Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, felkészítő tanár Oltean Éva
Condrea Kriszta, IX. oszt., Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely, felkészítő tanár Kovács Zsuzsanna
Lázár Izabella, XI. oszt., János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, felkészítő tanár Péter Rozália
Geréb Janka, X. oszt., Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely, felkészítő tanár Horváth Rozália

Gratulálunk a hét versenyzőnek. Közülük kiemelkedik a XI. osztályos Roth Apor, akinek teljesítménye 89,88%-os, és Kaiser Daniel IX. osztályos diák, akinek versenyeredménye 77,71%-os lett.

Visszatekintve az elmúlt évek eredményeire megállapítható, hogy a kitartó, rendszeres munkának meglesz az eredménye, hiszen a csapat tagjainak többsége hetedik osztályos tanulóként kezdte, mint a Hevesy György Kémiaverseny résztvevője, majd középiskolásként az Irinyi János Kémiaversenyen ért el egyre jobb eredményeket.

A Magyar Kémikusok Egyesülete, a Versenybizottság és a Debreceni Egyetem Szervezőbizottsága arra törekedett, hogy mindenki jól érezze magát a versenyen. Mi nagyon jól éreztük magunkat, és külön örülünk annak, hogy 2020-ban is Debrecen és a Debreceni Egyetem lesz a verseny házigazdája, mert van még mit megnézni a városban, és az eredményeken is lehet még javítani.

Péter Rozália
János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár