EMT Tájékoztató 2021 / 3.

Tudományos konferenciák

Description: Nemzetközi Építéstudományi Konferencia ÉPKO

XXV. Nemzetközi Építéstudományi KonferenciaÉPKO
2021. június 5.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya és az ÉPKO Konferencia Szervezőbizottsága a jelenleg is fennálló vírushelyzet miatt azt a döntést hozta, hogy a XXV. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO 2021) online szervezi meg 2021. június 5-én, szombaton.
A konferenciához bárki ingyenesen csatlakozhat és meghallgathatja az elhangzó előadásokat
.
Kérjük jelezze hallgatói szándékát a következő linken található űrlap kitöltésévelhttp://forms.gle/6tJAJYKJbkDbJvd47
A rendezvény programja megtalálható a konferencia honlapján!

 Description: Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

XIV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciameghirdetés
2021. június 26.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Tudománytörténeti Szakosztálya, Kása Zoltán és Oláh-Gál Róbert társelnökök szakmai irányításával, online szervezi meg a XIV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciát 2021. június 26-án, szombaton.
A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

A konferenciához bárki ingyenesen csatlakozhat és meghallgathatja az elhangzó előadásokat.
 

Meghosszabbított határidők

  • Jelentkezés, előadás/poszter bejelentése és anyagának beküldése az emt@emt.ro e-mail címre: 2021. június 5.
  • A bejelentett előadás vagy poszter elfogadásának visszaigazolása: 2021. június 12.
  • Jelentkezési határidő (előadás/poszter nélkül): 2021. június 20.
     

Description: https://emt.ro/sites/default/files/styles/esemeny_logo/public/konferencialogo/2017-10/logo_oget2.jpg?itok=9Oxx-f7M

XXIX. Nemzetközi Gépészeti Online  Konferencia – OGÉT 2021beszámoló
2021. április 23.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Gépészeti Szakosztálya 2021. április 23-án megtartotta a XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát.
A rendezvények szervezésére vonatkozó korlátozások miatt, idén már másodjára kellett a konferenciát az online térben megszervezni.

Description: l 

XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia – BKF 2021beszámoló
2021. május 7–8.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya 2021. május 7- 8. között egy év kihagyás után megtartotta a XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát.
A rendezvények szervezésére vonatkozó korlátozások miatt, a konferenciát az online térben kellett megszervezni.

 

Kerekasztal-beszélgetés ● beszámoló
2021. április 22.

Az EMT Gépészeti Szakosztálya online kerekasztal beszélgetést szervezett 2021. április 22-én, délután 18:00-tól, amely XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferenciához kapcsolódott.
A kerekasztal beszélgetés az online műszaki felsőfokú oktatás tapasztalatairól szólt.

A 2021-es év elején, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú oktatás és az OGÉT 2021 konferencia marad az online keretek között, a téma igen időszerűvé vált: a megosztott tapasztalatok igen hasznosak voltak a világjárvány miatt továbbra is online-ba szoruló hazai, magyarországi és egyéb külhoni felsőfokú műszaki oktatásban.
 

 

Diákrendezvények

FIRKA műhely

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) új rendezvénysorozatot indít érdeklődő diákoknak, tanulóknak. A 30 éves FIRKA – Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok természettudományos folyóiratunk szerzői érdekes előadásokra, műhelygyakorlatokra hívnak mindenkit, hogy kísérletezzenek, kipróbálhassák a lapban megjelentetett cikkek gyakorlati részeit. 
2021. június 15-én 18:00 órától kerül sor az első online műhelygyakorlatra az informatika szakterületéről. Dr. Kovács Lehel István BBC micro:bitek, a menő cuccok alapjai címmel vezet be a micro:bitek programozásába. Akinek nincs is ilyen mikrokontrollere, virtuálisan, szimulátoron kipróbálhatja a működését. Szó lesz elektronikáról, érzékelőkről, robotokról, programozásról, mindenféle menő témáról.
Az érdeklődőket várjuk a Google Meet felületen.
Az online műhely a következő linken lesz elérhető: 
meet.google.com/kfj-epzs-awd

 

 

Kiadványok

Megjelent a FIRKA 2020-2021 / 4. száma

Ismerd meg: Ugró versenyszámokLEGO és micro:bit kéz a kézben – II. részMI:pro/MI:power, a micro:bit védelme, zenéje és energiájaA radon nyomában … nemes és mégsem ● Miért lettem fizikus – Dr. Derzsi Aranka ● Tények, érdekességek az informatika világából; Honlap-ajánló: pilath.wordpress.com; Katedra: Feleletválasztós felmérőlapok fizikából a kilencedik osztály részéreFrontális tevékenység az online oktatás?; Kísérlet, labor: Ismerjük meg jobban a köznapi életben használt anyagokatLabor és kémiai vegyszerek nélkül elvégezhető kísérletek – Különböző típusú ecetek készítése ; Firkácska: Alfa és omega fizikaverseny; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött és megoldott kémia feladatok ● Kitűzött és megoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek; Vetélkedő: Szúdoku: A fizika fontosabb elvei – II. ● Kémia rejtvény – II.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

A kiadvány archívuma.

 

Megjelent a Historia Scientiarum 2021 / 19. száma

MIHOLCSA Gyula: Változó számjegyeink ● SZABÓ Péter Gábor: Klauzál József és a szögharmadolás ● VICZIÁN István: Szász József (1782-1812) kéziratos ásványtani táblázatai a Teleki Tékában ● VICZIÁN István: Pathi Nagy Sámuel (1770-1810) szellemi világa – könyvtárának jegyzéke alapján

 

 

Hírek

A MTA Arany János-éremmel tüntette ki Dr. Kása Zoltánt!

A Magyar Tudományos Akadémia 2021. májusában megtartott közgyűlésén Arany János-éremmel tüntették ki Dr. Kása Zoltánt, a Sapientia EMTE emeritus professzorát, az EMT Tudománytörténeti Szakosztályának társ-elnökét, a FIRKA - Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok természettudományos diáklapunk főszerkesztőjét. Gratulálunk a kitüntetéshez!

 

A Márton Gyárfás emlékplakett 2021. évi adományozása

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, a Földmérő Szakosztály elnökének és a Jelölő Bizottság 2021. május 4-én kelt adományozási ajánlata alapján megfogalmazott javaslatát elfogadva 2021-ben a Márton Gyárfás-Emlékplakettet Drimba Györgynek adományozza, bizonyított szakmai és közösségépítő tevékenysége elismerése jeléül.

 

 

Hírek a mérnöki- és természettudományok világából

Változó számjegyeink

Nemcsak a matematikusok, hanem mindannyian használunk számokat. Annyira megszoktuk, őket, hogy már el is felejtettük, mekkora találmány volt ez annak idején az emberiség számára. Vannak akik azt állítják, hogy a számjegyek használata az utóbbi 2000 év legnagyobb találmánya. A honfoglaló magyarok még saját rovásírásos számjegyeket használtak, majd a keresztény hitre való áttérés után a római szemjegyeket, melyek másfél évezreden keresztül egyeduralkodók voltak az egész Európában. Ma már a hindu-arab számjegyekkel számolunk, ezekkel ugyanis  sokkal könnyebb volt matematikai műveleteket végezni. Ez az átállás több évszázados folyamat volt.
Szinte adja magát a kérdés: honnan, mikor, és hogyan kerültek be Erdélybe a ma is használt számjegyeink?
A választ megtudjuk Miholcsa Gyula Változó számjegyeink című cikkéből.