Beszámoló a Kerekasztal beszélgetésről

Kerekasztal beszélgetés
Beszámoló

 

2021. április 22-én, du.18:00 órától az EMT szervezésében, egy igen aktuális témakörben hirdettünk egy virtuális kerekasztal megbeszélést: A felsőfokú műszaki oktatás tapasztalatai és lehetséges jövője.


Kerekasztal megbeszélés megnyitója

A megbeszélés témájának gondolata a 2020-as, első online OGÉT konferencia után született meg, az alulírott részéről. Ezt közöltem a konferencia utáni hagyományos véleménykérésben.

A 2021. év elején, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú oktatás és az OGÉT 2021 konferencia marad az online keretek között, a javasolt téma igen időszerűvé vált: a megosztott tapasztalatok igen hasznosak lehettek a világjárvány miatt továbbra is online-ba szoruló hazai, magyarországi és egyéb külhoni felsőfokú műszaki oktatásban.

Az EMT Gépészeti Szakosztály elnökének, Dr. Barabás Istvánnak a felkérését egy kerekasztal megbeszélés megszervezésére és moderálására, a javasolt témakörben, örömmel vállaltam. Természetesen a kerekasztal megbeszélés szervezésében az elnök úr és a konferencia szervezői munkatársai végezték el a munka nagy részét, személyemre a beszélgetés moderálása marad csupán.

A javasolt témakörök a következők voltak:

1.      Bevezető. Műszaki felsőfokú oktatás online? Ha nem is volt szükségünk, rá itt van. Mérnöki hozzáállás.

2.         Rendelkezésre álló platformok. Ismertető. Tapasztalatok.

3.         Digitális eszközök. Hardware és Szoftver.

4.        Oktatási formák újra gondolva. Hogyan oldhatók meg az előadások, szemináriumok, laboratóriumi gyakorlatok és tervek virtuális közegben.

5.         Tudás felmérés – újra gondolva.

6.         Visszacsatolás a hallgatóság részéről. Megoldások. Tapasztalatok.

7.         Diákok, hallgatók nyitott véleménye.

8.         Van-e jövője? Lehet-e szerepe a tapasztalatoknak a hagyományos műszaki oktatás segítésében?

A kerekasztal megbeszélés sajnos az OTDK 2021. diákkonferenciával azonos időpontban volt, de ennek ellenére igen sokan bejelentkeztek a beszélgetésre. Hazai és magyarországi egyetemekről számos oktató és diák mutatott érdeklődést az esemény iránt.

A beszélgetés du. 18:00 órától, körülbelül 20:45 óráig tartott és sikerült teljességgel kimeríteni a meghirdetett témaköröket. Sikerült kimerítő módon elemezni az online környezetbe kényszerült felsőfokú műszaki oktatást, nagyon sok tapasztalat került megosztásra a témakörök mindegyikében.

Sajnálatos módon a diákok egy része kilépett a megbeszélésről 2 óra lejárta után, de a bent maradt hallgatók részéről igen hasznos visszajelzést kaptak az oktatók.

Kiderült, hogy a kényszerből tapasztalt online oktatás még a járványt megelőző időszakban is sikeresen volt alkalmazva, kiemelkedő eredményekkel olyan egyetemeken, mint az Óbudai Egyetem vagy a Sapientia Egyetem. A virtuális környezetbe való kényszerülés után még jobban lehetett tesztelni, a részben már alkalmazott módszereket.

A megbeszélés zárásában elmondott, egybehangzó vélemények alapján, megfogalmazható, hogy az online oktatásban kényszerhelyzetében halmozott tapasztalat kamatoztatható majd a hagyományosba való visszatérés után is. A kidolgozott, kipróbált és a kerekasztal megbeszélésen megosztott ismeretek kibővíthetik a hagyományos oktatás lehetőségeit, érdekesebbé és hozzáférhetőbbé téve a diákok és oktatók számára a digitális információcserét.

Az esemény, az utólagos visszajelzések alapján, igazi siker volt, többen megköszönték az EMT ötletességét a felvetett probléma kitűzésében és a moderátornak is a beszélgetés levezetését.

 

Marosvásárhely                                                                                                                     dr.Tolvaly-Rosca Ferenc

2021. május 29.