XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferencia

XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferencia - Beszámoló

 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Gépészeti Szakosztálya 2021. április 23-án megtartotta a XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát.

A rendezvények szervezésére vonatkozó korlátozások miatt, idén már másodjára kellett a konferenciát az online térben megszervezni.

A konferencia Dr. Barabás István, az OGÉT konferencia és az EMT Gépészeti Szakosztály elnökének ünnepélyes megnyitójával kezdődött, majd az EMT elnöke, Dr. Köllő Gábor köszöntötte a résztvevőket.


Dr. Barabás István a konferencia megnyitója

A konferencia megnyitója után kezdetét vette a plenáris ülés, melynek keretén belül két érdekes előadásnak lehetünk részesei. Először Dr. Czifra György az Óbudai Egyetem professzora tartott előadást ,,A Gyártóberendezések és rendszerek tantárgy projekt alapú távoktatása - tapasztalatok, címmel. Dr. Czifra György érdekes témájú és jelenleg az online tanítás miatt aktuális előadása után, Dr. Dobránszky János, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, MTA-BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport tagja, Segélykiáltás a szép és helyes magyar szaknyelvért címmel tartott egy elgondolkodtató plenáris előadást.

 

Dr. Czifra György plenáris előadása


Dr. Dobránszky János plenáris előadása

 

 

A plenáris előadások után kezdetét vette a Dr. Csibi Vencel-József Főgépész díjak átadása. A díjat olyan szakemberek kapták, akik a Gépészeti Szakosztály tevékenységét támogatták. Főgépész díjban részesült Vadászné Dr. Bognár Gabriella a Miskolci Egyetem professzora, valamint Dr. Czifra György, Óbudai Egyetem professzora.

 

A délelőtti ülés után a szekcióelőadások következtek, melyek párhuzamosan négy teremben zajlottak. A mintegy 140 szerző 84 munkája, a következő témák köré csoportosult:

Általános gépészet, Anyagtudomány és technológia, Gyártástudomány és technológia, Mechatronika, Járműgépészet, Műszaki logisztika

A beérkezett előadások szerzői egyetemek (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Óbudai Egyetem, Partiumi Keresztény Egyetemen, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Miskolci Egyetem), kutatóintézetek (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és magánvállalkozások (Audi Hungaria Zrt., eCon Engineering Kft., GE Hungary Kft., Kerogoil Zrt.) munkatársai.

A benyújtott előadások anyagaiból megszerkesztett konferencia kötet az Open Journal System platformon létrehozott az EMT oldalon található (ISSN 2668-9685, ISSN-L 2068-1267), melyet Google Tudós is megjelenít mindenki számára szabadon elérhető a https://ojs.emt.ro/index.php/oget címen.

Ezúton is köszönjük a lektorok és a szekcióvezetők munkáját, akik nagyon sokat segítettek, hogy a konferencia megtarthassa magas szakmai színvonalát.
Úgy értékeljük, hogy a konferencia ismét lehetőséget biztosított, hogy a szakemberek, doktoranduszok, hallgatók megismerkedhessenek egymás kutatási területeivel és eredményeikkel.

Örülünk, hogy a nehéz körülményekhez képest sok érdeklődő csatlakozott a nap folyamán az eseményhez. Bízunk benne, hogy jövőre, végre két év után, lesz alkalmunk személyesen találkozni.

Szeretettel várunk mindenkit 2022-ben, a jubileumi, XXX. Nemzetközi Gépészeti Konferencián!