XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia

XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia - Beszámoló

 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya 2021. május 7-8. között egy év kihagyás után megtartotta a XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát.
A rendezvények szervezésére vonatkozó korlátozások miatt a konferenciát az online térben kellett megszervezni.

Az online ülést megelőző napon május 7-én, pénteken megszervezésre került a földtani kirándulás. A kiránduláson a résztvevők a tavalyi konferenciára megtervezett útvonalat járták be, amely a következő volt: Kolozsvár–Csomafája (középkori, [ma] református templom)–Sólyomkő (Dési Tufa Formáció)–Kiseskülő (román fatemplom)–Beréd (Berédi Márga Formáció)–Létka (Kocsoládi Mészkő Formáció)–Büdöspataka (Büdöspataki Mészmárga Formáció)–Kaplyon (Haller-kastély romjai)–Dés–Kolozsvár. A konferencia elnökeinek vezetésével a kirándulók egy nagyon jó hangulatú, szakmailag tartalmas napnak lehettek részesei.

Szombaton május 8-án kezdetét vette a tudományos ülés, amely Dr. Silye Lóránd, a konferencia elnökének ünnepélyes megnyitójával kezdődött, majd az EMT elnöke, Dr. Köllő Gábor és az OMBKE elnöke, Dr. Hatala Pál köszöntötte a résztvevőket.


Dr. Silye Lóránd a konferencia elnökének megnyitója

A konferencia megnyitója után kezdetét vette a délelőtti plenáris ülés, melynek keretén belül két érdekes előadásnak lehetünk részesei.

Először Dr. Mucsi Gábor a Miskolci Egyetem professzora tartott előadást
,,Bányászat és kapcsolódó iparágak hulladékainak szerepe a körforgásos gazdaságban –Urban mining
címmel. Dr. Mucsi Gábor bányászati témájú előadása után, Dr. Kovács József következet, az ELTE TTK professzora megosztotta velünk tapasztalatai, előadásának címe ,,A kombinált klaszter-és diszkriminanciaanalízis (CCDA)adatelemző módszer alkalmazása földtudományi feladatok megoldására” volt.


Dr. Mucsi Gábor plenáris előadása


Dr. Kovács József plenáris előadása

A plenáris előadások után a szekcióelőadások következtek. A bányászati és földtani témájú előadások külön-külön virtuális teremekben kerültek bemutatásra. A legnagyobb sajnálatunkra, idén kohászati témájú előadás nem volt.

A földtani szekcióban 13 előadás került bemutatásra, míg a bányászati szekcióba 6 előadás volt, a tudománytörténeti szekcióban Wanek Ferenc az EMT Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztályának elnöke tartott előadást. A konferenciára 4 poszter érkezett, amelyeket szintén lehetőség volt pár mondatban bemutatni a hallgatóságnak.

Az ebédszünet után csatlakozott a résztvevőkhöz a harmadik plenáris előadó Fall András személyében, a Texasi Egyetemről, aki az időeltolódás miatt délután tudta megtartani előadását ,,Kőzetdeformáció mechanikai és geokémiai folyamatok határán üledékes medencékben” címmel.


Fall András plenáris előadása

 

A nap folyamán sok érdeklődő csatlakozott a konferenciához, így lehetőségük volt a szakembereknek, doktoranduszoknak, hallgatóknak egymás kutatási területeivel és eredményeikkel megismerkedni.

A résztvevők a Miskolci Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, ELTE Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium, Romániai Meteorológiai Szolgálat, Texasi Egyetem, Bukaresti Egyetem munkatársai és hallgatói voltak.

A benyújtott előadások anyagaiból megszerkesztett konferencia kötet az Open Journal System platformon létrehozott az EMT oldalon található (ISSN 2784-093X ISSN– L 1842-9440), melyet Google Tudós is megjelenít, mindenki számára szabadon elérhető a https://ojs.emt.ro/index.php/bkf címen.