EMT Tájékoztató 2019 / 6.

Tudományos konferenciák

XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia ● meghirdetés
Dés, 2020. április 25.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya 2020. április 25. között 22. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát Désen az Andrei Mureșanu Főgimnáziumban.
A konferencián megtartott előadások anyagait idén is megjelentetjük a konferencia kötetében.

Előadás/poszter bejelentése és anyagának beküldése: 2020. január 20.
A bejelentett előadás elfogadásának visszaigazolása vagy poszterre jelölése: 2020. január 30.
Jelentkezési határidő (előadás/poszter nélkül): 2020. február 25.
Emelt díjas jelentkezési határidő: 2020. március 6.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Konferencia OGÉT ● meghirdetés
Székelyudvarhely, 2020. április 23–26.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Gépészeti Szakosztálya 2020. április 2326. között 28. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Gépészeti Konferenciát Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnáziumban.

A konferencián megtartott előadások anyagait idén is megjelentetjük a konferencia kötetében.
Előadásbejelentő űrlap és az előadás rövid tartalmának beküldése: 2020. január 26.

A dolgozat elfogadásának visszaigazolása: 2020. február 3.
A bejelentett és elfogadott előadás anyagának beküldése: 2020. február 10.
Regisztrációs űrlap beküldése: 2020. március 4.
Emelt díjas regisztrációs határidő: 2020. március 17.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


XX. ENELKO – XXIX. SzámOkt Multi-Konferencia ● beszámoló
Temesvár, 2019. október 10–13.

Az EMT Energetika-Elektrotechnika, illetve Számítástechnika Szakosztályai 2019. október 10–13. között Temesváron a Bartók Béla Elméleti Líceumban szervezte meg a XX. ENELKO – XXIX. SzámOkt Multi-Konferenciát.

 

XIX. Erdészeti Szakkonferencia● beszámoló
Gyergyóalfalu-Borzont, 2019. október 18
19.

Az EMT Erdészeti Szakosztálya 2019. október 18-19. között Gyergyóalfaluban, Borzonton a Nyíres Panzióban szervezte meg a XIX. Erdészeti Szakkonferenciát.

XXV. Nemzetközi Vegyészkonferencia ● beszámoló
Kolozsvár, 2019. október 24–26.

Az EMT Kémia Szakosztálya 2019. október 24–26. között Kolozsváron szervezte meg a jubileumi XXV. Nemzetközi Vegyészkonferenciáját a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Karával együttműködve a Babeș-Bolyai Tudományegyetem központi épületében, valamint a Kémia és Vegyészmérnöki Kar épületében.

 

Fabinyi Rudolf emlékülés és emléktábla avatás ● beszámoló
Kolozsvár, 2019. október 24.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Kolozsvári Magyar Kémikusok Szervezete Fabinyi Rudolf emlékülést és emléktábla avatást szervezett 2019. október 24-én az egykori Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Vegytani Intézetének épületében, amely ma a BBTE Földrajz Kara.

 

Diákrendezvények

Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny és Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny ● meghirdetés

Társaságunk a 2019–2020-as tanévben is megszervezi a Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Versenyt és az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt a kémia iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok számára.

További részletek és a versenyekre való bejelentkezés a hevesykemiaverseny és az irinyikemiaverseny linkeken található jelentkezési lap és a diákok névsorát tartalmazó táblázat alapján történik, melyek beküldési határideje: 2019. december 15.

 

Öveges József és Vermes Miklós Fizikaversenyek ● meghirdetés

Társaságunk a 2019–2020-as tanévben is megszervezi a Öveges József és Vermes Miklós Fizikaversenyeket a fizika iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok számára.
További részletek és a versenyekre való bejelentkezés a fizikaversenyek linken található jelentkezési lap és a diákok névsorát tartalmazó táblázat alapján történik, melyek beküldési határideje: 2020. január 15.

 

Hírek

Fabinyi Rudolf Emlékérmet kapott Dr. Majdik Kornélia, EMT elnökhelyettes

A kitüntetéshez gratulálunk!

 

2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve

Az ENSZ-közgyűlés és az UNESCO annak a tiszteletére, hogy Dmitrij Mengyelejev orosz tudós 150 éve alkotta meg a kémiai elemek periódusos rendszerét, a 2019-es évet a periódusos rendszer nemzetközi évének hirdette meg.

 

FIRKA és periódusos rendszer rendelés

Örömmel értesítjük, hogy FIRKA (Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok) folyóiratunkat és a  Kémiai elemek Periódusos rendszerét továbbra is a tanulók és érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk.

 

Megjelent a FIRKA 2019-2020 / 2. száma

Természettudományos ismeretek: A 2019-es év Nobel–díjasai ● Fabinyi Rudolf emléktábla avatás; Ismerd meg:  LEGO robotok – XXII. ● Programozott elektronika középiskolásoknak: Arduino, számítógép a tenyérben – I. ●  Beszámoló a 10. EMCSE csillagászati és asztrofotózási táborról ● Ismerkedjünk meg újra a Logo programozási nyelvvel – IV. ● Tények, érdekességek az informatika világából ● 2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve; Honlap-ajánló: http://www.videobazis.hu; Tudománytörténet: 55 évvel ezelőtt indult az első BASIC program – megalkotója a magyar Kemény János matematikus volt; Katedra: ● Miért lettem fizikus? – Dr. Kovács Katalin ● Választható tantárgy tervének elkészítése; Kísérlet, labor: Metilénkék festékanyag fitoextrakciós vizsgálata vízinövényekkel; Firkácska: Alfa és omega fizikaverseny; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött kémia feladatok ● Kitűzött fizika feladatok ● Megoldott kémia feladatok ● Megoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek; Vetélkedő: Keresd a helyes választ! – II.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

Letölthető a kiadvány archívumából.