XX. ENELKO – XXIX. SzámOkt Multi-Konferencia

XX. ENELKO – XXIX. SzámOkt Multi-Konferencia
Temesvár, 2019. október 10-13

Az ENELKO és SzámOkt konferencia szervezésében hagyomány, hogy rendezvényünket Erdély különböző régióiban tartjuk, lehetőséget teremtve Erdély városainak megismerésére. Ebben az évben Temesvár adott otthont a multi-konferenciának, az a város amelyben megkezdődött a forradalom, a Bánság legjelentősebb kulturális és egyetemi központja. A hagyományosan október elején megrendezett tudományos konferenciát az EMT Számítástechnika és Energetika-Elektrotechnika Szakosztálya közösen szervezte a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával, illetve a budapesti Magyar Energetikai Társasággal.
Multi-konferenciánk első napján bemelegítésként egy jól sikerül városnézésen vettünk részt, Kiss Ferenc tanfelügyelő úr vezetésével.

           Kiss Ferenctől megtudtuk, hogy a csendes Bégát Temesváron hét híd szeli át, mindkét partján fűzfákkal övezett kellemes sétány tompítja a nagyváros zaját és szennyezett levegőjét.
A hét híd közül a vashídon sétáltunk át, amelyről megtudhattuk, hogy 1917-ben építették, melyhez felhasználták az 1913-ban lebontott Hunyadi híd elemeit is. Csupán gyalogos forgalom lehetséges rajta. Egy legenda alapján Eiffel hídnak is nevezik, miszerint a hidat Gustav Eiffel, a párizsi torony tervezőjének, egyik rajza alapján készítették. A híd megcsodálása után elsétáltunk a romániai forradalom egyik legjelentősebb emlékhelyére a belvárosi református esperesi hivatalhoz, Tőkés László püspök egykori lakóhelyére. Megnéztük a Szűz Mária szobrot is, amelynek helyén állítólag Dózsa Györgyöt a nemesek kivégezték.

A nagy központi parkon átsétálva megcsodáltuk úgy kívülről mint belülről a Piarista Gimnáziumot, majd a Hunyadi-várat.