2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve

2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve

Az ENSZ-közgyűlés és az UNESCO, annak a tiszteletére, hogy Dmitrij Mengyelejev orosz tudós 150 éve alkotta meg a kémiai elemek periódusos rendszerét, a 2019-es évet a periódusos rendszer nemzetközi évének hirdette meg. Dmitrij Mengyelejev, alig 36 évesen, 1869-ben tette közzé a nevét is viselő Mengyelejev-táblázatot, amikor kémiai viselkedésük alapján és atomtömegük alapján sorokba és oszlopokba rendezte az akkor ismert 63 elemet.

 

A Mendelejev táblázat megjelenése előtti próbálkozások, eredmények

A világ felépítése, az anyagok összetevői és rendszerezése már az ókorban is foglalkoztatta gondolkodóinkat. Arisztotelész elmélete volt az első írott tudományos munka Európában a minket körülvevő világ felépítéséről, ő mindent a négy elem különböző arányú elegyeként írt le. A dolgok tulajdonsága pedig az elemekhez társított négy alaptulajdonságból tevődik össze. Minden elemhez két-két alaptulajdonság tartozott: Föld: száraz, hideg; Levegő: nedves, meleg; Tűz: száraz, meleg; Víz: nedves, hideg.

Az elemek rendszerezésének gondolata számos természettudóst foglalkoztatott, fontos lépés volt a periódusos rendszerhez Johan Woolfgang Döbereiner (1780-1849) német vegyész felismerése, aki 1829-ben felhívta a figyelmet a triádokra (pl. klór, bróm, jód). Megállapította, hogy az elemek atomtömegük szerint sorrendbe téve, bizonyos tulajdonságaik ismétlődnek, azaz periodicitás fedezhető fel:

 

John Alexander Reina Newlands (1837-1898) angol vegyész 1865-ben publikálta az oktáv törvényt, ezzel ő is hozzájárult a periódusos rendszer kialakításához. 56 elemet rendezett el növekvő atomtömegük alapján nyolcas csoportokba. Ő rámutatott arra, hogy minden elem hasonlít a tőle nyolcadik helyen lévő elemre. Analógiát vont a zenei skála hangjegyeivel.

 

Julius Lothar Meyer (1830-1895) német vegyész 1864-ben megjelent A kémia korszerű elmélete című művében közölt egy 28 elemből álló táblázatot, a vegyértékeik alapján csoportosítva. 1868-ban már egy 57 elemből álló rendszert készített, de azt csak Mengyelejev periódusos rendszerének megjelenése után tette közzé: