EMT Tájékoztató 2020 / 5.

BÚÉK 2021! 
Áldott karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag új évet kíván az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnöksége és munkaközössége!

 

Az EMT Marosvásárhelyi Fiókszervezetének 30 éve
Az EMT Marosvásárhelyi Fiókszervezete fennállásának 30 éves jubileuma alkalmából, Csegzi Magdolna részletes összefoglalója betekintést nyújt a fiókszervezet három évtizedes tevékenységébe. Ezen időszak alatt a tudományok és a művészetek területén létrehozott szellemi termékek, a konferenciák és szakmai találkozók, a Bolyai-kultusz felkarolása, valamint sok más igényes és tartalmas tevékenység révén, az EMT fiókszervezete hathatósan hozzájárult a marosvásárhelyi kulturális élet sokszínűségének gazdagításához. Értékteremtő tevékenysége utat mutat a tudósok, művészek, oktatók jövő generációi számára is.

Az EMT támogatói 2020-ban
A 2020. évben az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) tevékenységét, működését és programjait az alábbi közalapítványok, intézmények, cégek támogatták. Köszönjük a támogatást!

Tudományos konferenciák

https://emt.ro/sites/default/files/styles/esemeny_logo/public/konferencialogo/2017-10/logo_oget2.jpg?itok=9Oxx-f7M

XXIX. Nemzetközi Gépészeti Online  Konferencia OGÉT 2021 meghirdetés
2021. április 23
.

A jelenleg is tartó járványhelyzetre való tekintettel, úgy ítéljük meg, hogy kevés remény maradt arra, hogy tavasszal személyesen is találkozzunk. Ezért az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság vezetősége és a Nemzetközi Gépészeti Konferencia szervezőbizottsága úgy határozott, hogy az OGÉT konferenciát online térben szervezi meg. A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • A bejelentkezés és előadás bejelentése, rövid absztrakt beküldése: 2021. február 1.
  • A dolgozat elfogadásának visszaigazolása: 2021. február 8.
  • A bejelentett és elfogadott előadás anyagának beküldése lektorálásra az emt@emt.ro e-mail címre: 2021. február 19.
  • Részvételi és publikációs díj utalása: 2021. április 18.

l

 

 

 

XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia BKF 2021meghirdetés
2021. május 7
8.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság vezetősége (EMT), valamint a társaság Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya együttesen úgy döntött, hogy a XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát 2021. május 78. időszakban tartja meg a lehetőségek szerint online vagy a hagyományos módon. A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • Jelentkezés, előadás/poszter bejelentése és anyagának beküldése: 2021. február 15.
  • A bejelentett előadás vagy poszter elfogadásának visszaigazolása: 2021. február 30.
  • Jelentkezési határidő (előadás/poszter nélkül): 2021. március 30.

 

Nemzetközi Vegyészkonferencia

XXVI. Nemzetközi Vegyészkonferencia beszámoló

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság EMT Kémia Szakosztálya 2020. október 30-án 26. alkalommal szervezte meg a XXVI. Nemzetközi Vegyészkonferenciát, idén a körülményeknek megfelelően online változatban.

Hírek

Megjelent a Műszaki Szemle 2020 / 75. száma
SZABÓ Zsombor, SIPOS Tibor: Térstatisztika a közlekedésben SZEGEDI Attila: Terhelés alatti áttételváltás energetikai viszonyainak vizsgálata haszongépjárműveknél FICZERE Péter, LUKÁCS László Norbert: Aktív hűtés hatásának vizsgálata hőálló műanyagok nyomtatása során SZABADOS György: Részecskeszámlálás a közúti és a nem közúti járművek időszakos műszaki vizsgálata során – helyzetelemzés GOMBOS Sándor, SZILÁGYI József: A sütőipari élesztő erjedési folyamata a tészta előállítás paramétereinek függvényében

Megjelent a Historia Scientiarum 2020 / 18. száma
ANDI Andrea, KÖVESDI Zoltán, POLGÁRI László: Kazincbarcika sütőiparának története  ANTAL Ákos: Bors Károly geodéziai műszertervező (19061975) EMŐDI András: Városi református templomok régi toronyóráira vonatkozó adatok Partium területéről

Két új rovattal bővül az EMT Tájékoztató
A kéthavonta megjelenő Tájékoztató két új rovatot tartalmaz, melyekkel szeretnénk kibővíteni a tagságunkhoz eljutó információkat.

 

Megemlékezés

Megemlékezés Kékedy László egyetemi tanárról
100. születésnapja évfordulója alkalmából tisztelettel emlékezünk Kékedy László professzorra, a MTA külső tagjára. 


Elhunyt Dr. Novák Lajos, a BME Szerves Kémia Tanszékének egykori tanszékvezetője
Támogatta és segítette az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság EMT által rendezett magyar nyelvű Vegyészkonferencia szervezését és a Tudományos Bizottság tagjaként, 22 évig, szinte minden évben személyes jelenlétével biztosította konferenciánk tudományos színvonalát.

Aktuális hírek a mérnöki- és természettudományok világából

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) engedélyezte a Pfizer/BioNTech mRNS alapú vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világon első olyan ország, amely hatósági jóváhagyást adott a koronavírus-vakcina alkalmazására. Az első oltást 2020. december 8-án kapta meg egy 90 éves brit lakos.