EMT Tájékoztató 2020 / 1.

30 éves az EMT

Ünnepelünk és emlékezünk!

 

Hírek

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett intézkedések értelmében, a szükségállapot ideje alatt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság rendezvényei elmaradnak!

Az EMT támogatói 2019-ben
A 2019. évben az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) tevékenységét, működését és programjait az alábbi közalapítványok, intézmények, cégek és magánszemélyek támogatták

Kérjük, támogassa jövedelemadója 3,5 (2)%-ával az EMT tevékenységét!
Az adófizető személyek 2020. május 25-ig rendelkezhetnek a 2019. évben keletkezett jövedelmi adójuk 3,5 (2) %-áról, felajánlhatják és átirányíthatják azt egy non-profit szervezetnek azáltal, hogy kitöltik és aláírják az adó átirányításáról rendelkező 230-as számú űrlapot és eljuttatják a körzeti pénzügyi hivatalba.

Búcsúzunk Dr. Biró Károly Ágostontól, az EMT korábbi elnökétől
 

Fiatal mérnökök 4. találkozója
Az EMT és a Kolozsvári Műszakis Klub november 25-én negyedik alkalommal szervezte meg a Fiatal mérnökök találkozóját, ahol a jelenlévők a frissen végzett mérnökök mai helyzetéről, elhelyezkedési lehetőségeiről, egyensúly keresésről a karrierépítésben  tartottak egy kellemes, kézműves sörkóstolóval egybekötött tapasztalatcserét.

 

XXIII. Magyar Energia Szimpózium (MESZ 2019)
A Magyar Energetikai Társaság (MET) 2019. november 21-én, Budapesten szervezte meg a Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek XXIII. Szimpóziumát az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE), a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) társszervezésében.

 

Megjelent a FIRKA 2019-2020 / 3. száma

Természettudományos ismeretek: Mi az a gluténérzékenység?; Ismerd meg: Érdekes informatika feladatok XLIII. – A spirálok természetéről ● A fizika feladat megoldásának ellenőrzése ● Életminőség-javítás a kémia vívmányaival ● Beszélgetés Dr. Murányi Zoltán főiskolai tanárral ● Programozott elektronika középiskolásoknak: Arduino, számítógép a tenyérben – II. ● Ismerkedjünk meg újra a Logo programozási nyelvvel – V. ● Tények, érdekességek az informatika világából; Honlap-ajánló: https://www.mateking.hu; Tudománytörténet: A kémia és a klasszikus művészetek (zene, irodalom, képzőművészet); Katedra: Az I. fokú tanári szakdolgozat elkészítése – III.; Kísérlet, labor: Egyszerű „édes“ kísérletek; Firkácska: Alfa és omega fizikaverseny; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött kémia feladatok és megoldott kémia feladatok ● Megoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek; Vetélkedő: Keresd a helyes választ! – III.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

Letölthető a kiadvány archívumából.

Tudományos konferenciák

XXIV. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia- ÉPKO 2020 ● meghirdetés
Csíksomlyó, 2020. június 11-14.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya 2020. június 11-14. időszakban 24. alkalommal szervezi meg az ÉPKO 2020 elnevezésű Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát Csíksomlyón a Jakab Antal Házban.

A konferencián megtartott előadások anyagait idén is megjelentetjük a konferencia kötetében.
Előadás bejelentő űrlap és az előadás rövid tartalmának beküldése:          2020. május 10.
Regisztrációs űrlap beküldése:                                                                            2020. május 15.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Diákrendezvények

Középiskolás Kémiaversenyek helyzete

 

Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny, III. forduló, országos döntő● beszámoló
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) által közösen szervezett Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjét 2020. február 27-én szerveztük meg Kolozsvárott, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, Kémia és Vegyészmérnöki Karán, a verseny magyarországi fordulójával azonos időpontban
A nyertesek listája és bővebb beszámoló a versenyről itt található.

A kiadvány archívuma