Nemzetközi Vegyészkonferencia

Az EMT Kémia Szakosztálya 1995. november 11-én szervezte meg első nagyszabású vegyésztalálkozóját, mely Vegyészkonferencia néven íródott be az EMT történetébe.

A konferencia célja: a szakmai továbbképzés, új kutatási eredmények ismertetése, a magyar vegyészeti szaknyelv ápolása, vegyészmérnökök, kutatók, tanárok, egyetemi hallgatók kapcsolatfelvétele és tapasztalatcseréje, egyetemek és egyéb intézmények közötti kapcsolatfelvétel, illetve meglévő szakmai kapcsolatok ápolása.

A konferencia megfelelő keretet teremt a szakmai eredmények, csúcstechnológiák bemutatására a kémia különböző szakterületein (pl. biokémia, biokatalízis, nanotechnológiák, környezetvédelem), ill ezen szakterületek gazdasági és szociális hatásainak bemutatására, úgy a kutatók és egyetemi oktatók körében, mint a potenciális felhasználók előtt (vegyi üzemek képviselői, cégek, stb.). A különböző kutatási irányzatok bemutatása, új találmányok ismertetése serkenti a további kutatást, fejlődést, a kutatási eredmények alkalmazását és fejlesztések kidolgozását.

Rendezvényünk nemzetközi jellege 2001 óta hangsúlyozódott ki, hiszen résztvevők érkeztek Kanadából, Hollandiából, Németországból, Szlovákiából és Magyarországról is. Természetesen a külföldi szakemberek mellett nagy létszámban vannak jelen a hazai egyetemek oktatói, kutatók, középiskolai és általános iskolai tanárok, doktorandusok, egyetemi hallgatók, mely lehetővé tette a kölcsönös részvételt a nemzetközi rendezvényeken, valamint az EMT és különböző kémiai társaságokkal, egyesületekkel való együttműködést. 

A konferencia plenáris előadásait  szekció előadások követik, melyek közül kiemelnénk a 2002-től indított diák-poszter szekciót, mely lehetőséget ad diákjaink számára, hogy dolgozattal jelentkezhessenek, ezeket bemutassák. Az új szekció nagy sikernek örvend, a dolgozatok elbírálásban részesülnek, melynek eredményeképpen a legjobbakat díjazzuk.

Hasonlóan a diák-poszter szekcióhoz 2005-től doktorandusz plénum megnevezéssel bővítettük a konferencia szekcióit, mely állandó fóruma kíván lenni a PhD hallgatóknak, ahol bemutathatják tudományos munkáikat, kutatásaikat.

A rendezvény programja keretén belül szakkiállítások, cégbemutatók is helyet kapnak. A konferencián elhangzó előadásokat megjelentetjük egy kötetben, melyet minden résztvevő kézhez kap.