EMT Tájékoztató 2022 / 4.

Tudományos konferenciák

 

vegyesz

XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia 
2022. október 27-29., Nagyvárad

Témakörök: alkalmazott kémia, analitikai kémia, biokémia, fizikai kémia, szerves kémia, szervetlen kémia, gyógyszerkémia, környezeti kémia, műanyag és gumiipari kémia, oktatás-módszertan

A konferencia tervezett programja:

október 27., csütörtök:

helyszín: a Római Katolikus Püspöki Palota – déli szárny (Fix Makerspace) alagsori konferencia terme (str. Șirul Canonicilor nr. 2.)

             16,00-tól regisztráció

             17,00-tól konferencia megnyitó, plenáris előadások, üdvözlő koccintás

 

Plenáris előadások

 • CSÁSZÁR Attila Géza:
  A kémia modelljein innen és túl

   
 • NAGY Lajos, NAGY Tibor, KUKI Ákos, DEÁK György, ZSUGA Miklós, KÉKI Sándor:
  Apoláris polimerek tanulmányozása lágyionizációs tömegspektrometriával

   
 • SZENTE Lajos:
  Ciklodextrinek kettős szerepben a vírusok elleni küzdelemben: segédanyag és hatóanyag 

   
 • ELEK János, TÖRÖK János, DARÓCZI Csilla:
  Kemometriai Módszerek Analitikai Kémiai Alkalmazása

   
 • EMT – Historia Scientiarum folyóiratának kisfilmje: Az erdélyi földgáz felfedezésének igaz története  

 

október 28., péntek:

helyszín: Hotel Continental Forum (Aleea Ștrandului nr. 1.)


doktorandusz plénum előadások
szekció-előadások
poszterek, diák-poszterek bemutatása

díszvacsora

 

október 29., szombat:

               városnézés, elutazás

 

XXI. Erdészeti Szakkonferencia ● meghirdetés
2022. október 22-23., Lemhény, Kovászna megye

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni a Kárpát-medencei magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakterületek véleményformálóinak az erdőgazdálkodással kapcsolatos elképzeléseinek megismerésére, ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.
A konferencia témája:
Az erdők szerepe a klímasemleges biogazdaságra való átállásban

 

A konferencia programja:

Október 20., csütörtök

               este (vagy másnap reggel) érkezés Lemhényre, az Almásrét panzióba

Október 21., péntek

               8,00 órától egész napos tanulmányi kirándulás

               A. program:  autóbusszal (100 km) Háromszéken

               B. program : gyalogtúra – Nemere hegység

               A+B program: találkozás az Almásrét panzióban – közös vacsora

Október 22., szombat

               9,00 – 14,00 – előadások – az Almásrét panzióban

               14,00 – ebéd – tapasztalatcsere – baráti találkozó

Október 23., vasárnap

               hazaindulás

 

 

foldmero

XXIII. Földmérő Találkozó ● beszámoló

Az EMT Földmérő Szakosztálya által szervezett XXIII. Földmérő Találkozóra 2022. szeptember 15-18. között  került sor, Besztercén. Megelégedéssel és örömmel jelenthető ki, hogy ez alkalommal is egy sikeres, a résztvevők által is elismert rendezvényen vehettünk részt. Találkozónkat az év eleje óta kialakult és a Kárpát-medencét is komolyan veszélyeztető ingatag katonai, gazdasági és politikai körülményeket figyelembe véve, elszántan és bizakodóan szerveztük meg, a résztvevők véleménye szerint sikeresen. A mai értelmezésű Erdély különböző régióiban eddig sikeresen megtartott 23 szakmai találkozónk meghatározó eredményeként létrehoztuk az anyaországi és erdélyi magyar földmérők négy dimenziós közösségi terét. E közösségi terünk dimenzióit a nemzeti, szakmai összetartozásunk, közösségépítési törekvéseink, a honismeret, a tudományosság és a szórakozás alkotják. E négy dimenzió összetevőinek különböző arányait megtaláltuk találkozónk eseményei során.

 

Diákrendezvények

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny, 2022/2023-es tanév  ● meghirdetés

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében a 2022–2023-as tanévben négy fordulóban kerül sor a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny lebonyolítására.

 

Irinyi János labortábor, avagy a labortevékenység szerepe a kémiaoktatásban 
október 22-26., Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kémia és Vegyészmérnöki Kar

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság - EMT közösen a Kolozsvári Akadémiai Intézet (KAB) Kémia Osztályával, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karán versenyfelkészítő laborfoglalkozást szervez a IX-XII. osztályos diákok számára, melyre  október 22-26. között kerül sor. A programban 20 diák és 2 kísérő szaktanár vesz részt Kolozsváron.
Reményeink szerint a résztvevők kihasználják ezt a lehetőséget, hiszen jól felszerelt laborokban kísérleteket végezni fontos, új lehetőség, mely hozzájárulhat a tantárgy megszerettetéséhez, valamint a diákok versenyekre való felkészítéséhez.

 

Kiadványok 

FIRKA 1.

 Hamarosan megjelenik a FIRKA 20222023 / 1. száma

A tartalomból: Indul a FIRKA újabb évfolyama  A 85 éves Néda Árpád Tanár Úr köszöntése ● Ismerd meg!Az emberiség energiaforrásai – I. rész ● Rövid lézerimpulzusok előállítása – I. rész ● Új dimenziók: tömbök és sztringek a micro:biten● LEGO robotok – XXXI. ● Tények, érdekességek az informatika világából. Honlapajánló – https://www.mozaweb.org. KatedraMiért lettem fizikus? – Dr.  Horvát Emőke  ● Nyári tábor a jövő mérnökei számára: Kreatív Fizika Tábor. Kísérlet, laborBiztonságos kémia a saját konyhánkban – I. részFirkácskaFizika: Alfa és omega fizikaverseny ● Kémia. Feladatmegoldók rovataKitűzött és megoldott kémia feladatok ● Kitűzött és megoldott fizika feladatok. HíradóTermészettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek. VetélkedőKeresztrejtvény ● Kémia: keresztrejtvény

A kiadvány archívuma.

 

FIRKA-terjesztés

A jelenlegi nehézségek ellenére, az EMT szeretné a továbbiakban is támogatni a természettudományok oktatását a FIRKA (Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok) folyóirat szerkesztésével és kiadásával, amelyet a tanulók és érdeklődők rendelkezésére bocsátunk. Folyóiratunk továbbra is 4 alkalommal jelenik meg tanévenként, számonként 60 oldal terjedelemben. Az éves előfizetés 20 lej, de lehetőség van darabonkénti eladásra is 5 lej/db. áron. Terjesztőinket továbbra is támogatjuk a 10%-os terjesztői díjjal, amelyet 10 vagy több előfizetés esetén tudunk felajánlani. FIRKA plakát terjesztőknek

 

Kémiai elemek periódusos rendszere

Az A4-es méretű, fóliázott periódusos rendszer magyar és román nyelven megrendelhető, az ára 3 lej/darab. 20 eladott példány fölött ennek az árából is 10% terjesztői díjat tarthatnak vissza terjesztőink. Megrendelésre műanyag (banner) anyagra nyomtatott A0 (70x100 cm) méretű periódusos rendszert  is tudunk küldeni. Ennek ára 120 lej.

A kiadvánnyal  és a periódusos rendszerrel kapcsolatosan az EMT kolozsvári titkárságán lehet érdeklődni, vagy a +40-264-590825 telefonszámon.

 

Társszervezetek rendezvényei

Beszámoló az anyaországi földmérési szervezetek 2022. évi rendezvényeinek munkálatairól

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Földmérő Szakosztálya (FSZ) eredményes együttműködést alakított ki az anyaországi szakmai intézményekkel és szervezetekkel. Több évtizedes kapcsolataink az ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA MŰSZAKI KAR (ÓEARMK), a Lechner Tudásközpont (LTK), a Magyar Földmérési, Térképezési és Távérzékelési Társaság (MFTTT), Műszaki Térinformatikai Egyesület (GITA) és az EMT FSZ hagyományos rendezvényein való kölcsönös részvételekkel valósultak meg. Az idei, 2022. évi rendezvények közül a GITA által szervezett Műszaki Térinformatikai Konferencia és az ÓEARMK GISopen 2022 konferencia munkálataira kaptunk meghívást az EMT FSZ elnöke, dr, Ferencz József számára, amit  tisztelettel megköszöntünk és elfogadtunk. A beszámolóban az említett rendezvények munkálatairól számolok be röviden, időrendi sorrendben.

 

8th International Scientific Conference on Advances in Mechanical Engineering (ISCAME)

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszéke ismét megszervezi éves nemzetközi konferenciáját.
A konferencia időpontja: 2022. november 10-11.
A konferencia helye: Debreceni Egyetem Műszaki Kar (4028 Debrecen, Ótemető u. 2-4.)
Jelentkezési határidő: 2022. október 24. (regisztrációs űrlapon keresztül)
Sok szeretettel várják az Oktatók, Kutatók, PhD hallgatók jelentkezését!