EMT Tájékoztató 2021 / 5.

Tudományos konferenciák

fol

XXI–XXII. Földmérő Találkozó beszámoló

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Földmérő Szakosztálya, szeptember 16–19. között, Székelyudvarhelyen tartotta a XXI–XXII. Földmérő Találkozót, amely a járványhelyzet miatt 2020-ban elmaradt XXI. találkozót is magába foglalta. A Találkozó sikerét ez alkalommal is a már hagyományos négy dimenzió – a közösségépítés, a honismeret, a tudomány és a szórakozás  – keretén belül szervezett eseményeink biztosították.  

Erdészeti

XX. Erdészeti Szakkonferencia  ● elmarad!

A XX. Erdészeti Szakkonferencia a Covid-19 vírusjárvány váratlan felerősödése miatt, az EMT Erdészeti Szakosztályának vezetőségi döntése értelmében az idén elmarad! A konferenciát, a lehetőségek függvényében, a jövő év tavaszán tervezik megtartani.

 

Diákrendezvények

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny, 2021/2022-es tanév  ● meghirdetés

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében a 2021–2022-es tanévben négy fordulóban kerül sor a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny lebonyolítására.

 

FIRKA-műhely  ● meghirdetés

Folytatódik az  Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) új rendezvénysorozata. 

  • 2021. november 4., 18 órától – A micro:bitek programozása – II. rész, Dr. Kovács Lehel, a Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem 
  • 2021. november 18., 18 órától – Tájékozódás a csillagos égbolton, Dr. Szenkovits Ferenc, a  BBTE Matematika és Informatika Kar
  • 2021. december 2., 18 órától – Karácsonyi kémia, Dr. Csavdári Alexandra, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar

Az online műhely a  meet.google.com/kfj-epzs-awd linken érhető el.

 

Kiadványok

FIRKA

Új köntösben a FIRKA

Februárban ünnepeltük a FIRKA megjelenésének 30. évfordulóját. Ekkor nemcsak a múltbéli megvalósításokra reflektáltunk, hanem előre tekintve, számos tartalmi és formai változtatást is célként tűztünk ki. Előbbiek a középiskolások természettudományos gondolkodásmódját hivatottak elősegíteni, utóbbiak pedig mindezt a tartalmat szórakoztató, de ugyanakkor a minőségi olvasás élményét is nyújtó keretek közt kínálják olvasóinknak. Az 1991 óta megjelenő természettudományos diáklapnak számos alkalommal változott a fedőlapja, belső kinézete, lábléce. Úgy éreztük, hogy ismét ideje egy picit változtatni a FIRKA több mint húsz éve megszokott kinézetén. A folyóirat 31. évfolyama modernebb arculattal, megújult borítóval, a hosszú szövegek monotoniáját megtörni hivatott vidám illusztrációkkal jelenik meg. Az új arculat Zilahi Nono munkája. Köszönjük Stan Johann, Víg Eleonóra, valamint több névtelen adományozó támogatását. Az új évfolyam első száma hamarosan elérhető lesz a FIRKA-terjesztőknél, valamint az EMT kolozsvári székházában. Az éves előfizetés 20 lej, de lehetőség van darabonkénti eladásra is 5 lej/db. áron. Terjesztőinket továbbra is támogatjuk a 10%-os terjesztői díjjal, amelyet 10 vagy több előfizetés esetén tudunk felajánlani.
A régebbi lapszámok a honlapunkon elérhető folyóirati archívumban találhatóak.

 

Megjelent a FIRKA 2021-2022 / 1. száma

A tartalomból: Új évfolyam kezdetén; Ismerd meg!: A mikrobiológiai korrózióEgy okos melegház: micro:bitek és az időjárás – I. részLEGO robotok – XXVII.2D félvezetők előállítása.A programozás alapjainak játékos tanítása Logo programozási nyelv segítségévelTények, érdekességek az informatika világábólHonlapajánló – https://www.holdcomputers.com/Vicces kémia; Katedra: Miért lettem fizikus? – Dr. Libál András; Kísérlet, labor: Hullámtani tanulókísérletek okostelefon segítségévelSzínes folyadékoszlop különböző háztartási vegyszerekbőlA cukoroldatos kísérlethez kapcsolódó számítási feladat; Firkácska: Fizika: Alfa és omega fizikaversenyKémia; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött kémia feladatokMegoldott kémia feladatokMegoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírekSzámítástechnikai hírek; Vetélkedő: Keresztrejtvény.Kémiai rejtvény.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

A kiadvány archívuma.

 

Hírek

Dr. Köllő Gábor EMT elnök,  a BME Építőmérnöki Karának címzetes egyetemi tanára

Dr. Köllő Gábor EMT elnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának nyugalmazott professzor emeritusa kiemelkedő oktatási, kutatási, valamint a mérnöki összmagyarság összetartásáért kifejtett meghatározó tevékenysége, és a BME Építőmérnöki Karához fűződő szakmai kapcsolatok létrehozásáért, a Kar érdekében kifejtett tevékenységéért, címzetes egyetemi tanári címben részesült.

 

Rimler Pál díjban részesült Szakács Sándor okleveles erdőmérnök, az EMT Erdészeti Szakosztályának elnöke

A magyarországi Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége idei találkozóján, Rimler Pál díjban részesült Szakács Sándor okleveles erdőmérnök, az EMT Erdészeti Szakosztályának elnöke.

Hírek a mérnöki- és természettudományok világából

Lovász László és Vízi E. Szilveszter kapta idén a legmagasabb állami kitüntetést, a Szent István Rendet

A Magyar Tudományos Akadémia két korábbi elnöke, Lovász László matematikus és Vízi E. Szilveszter kapta meg augusztus 20-án a Magyar Szent István-rendet, melyet Áder János köztársasági elnök adott át a Sándor-palotában. A Magyar Szent István Rend a legmagasabb állami kitüntetés, amely a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.