EMT Tájékoztató 2021 / 2.

Áldott húsvéti ünnepeket kíván az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnöksége és munkaközössége!
 

Tudományos konferenciák

Description: Nemzetközi Építéstudományi Konferencia ÉPKO

XXV. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia – ÉPKO ●  meghirdetés
2021. június 5.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya és az ÉPKO Konferencia Szervezőbizottsága a jelenleg is fennálló vírushelyzet miatt azt a döntést hozta, hogy a XXV. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO 2021) online szervezi meg 2021. június 5-én, szombaton.
A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • Jelentkezési űrlap beküldése: 2021. május 3.
  • A bejelentett és elfogadott előadás anyagának beküldése az emt@emt.ro e-mail címre: 2021. május 10.
  • Részvételi és publikációs díj utalása: 2021. május 30.

 

Description: Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

XIV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia ● meghirdetés
2021. június 26.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Tudománytörténeti Szakosztálya, Kása Zoltán és Oláh-Gál Róbert társelnökök szakmai irányításával, online szervezi meg a XIV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciát 2021. június 26-án, szombaton.
A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • Jelentkezés, előadás/poszter bejelentése és anyagának beküldése az emt@emt.ro e-mail címre:
    2021. május 16.
  • A bejelentett előadás vagy poszter elfogadásának visszaigazolása: 2021. május 23.
  • Jelentkezési határidő (előadás/poszter nélkül): 2021. június 15.

 

FIRKA 30 logo

 

A FIRKA folyóirat 30 éves fennállásának megünneplése beszámoló

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a FIRKA - Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok elnevezésű természettudományos diáklap szerkesztősége a lap fennállásának 30. évfordulója alkalmából, 2021. február 20-án, szombaton, 10 órai kezdettel ünnepi eseményt szervezett, amelyre a vírushelyzet okozta korlátozások miatt online került sor.

 

Hírek

Kérjük, támogassa jövedelemadója 3,5%-ával az EMT tevékenységét!

 

Megjelent a FIRKA 2020-2021 / 3. száma

30 éves a FIRKA természettudományos diáklap ● Ismerd meg: A lézercsipesz – II. ● Textil-KRESZ – a textíliák kezelési jelképei ●   LEGO és micro:bit kéz a kézben – I ● LEGO robotok – XXVI. ● Zene oktatása Logo programozási nyelv segítségével ● Miért lettem fizikus – Dr. Kutasi Kinga ● Tények, érdekességek az informatika világából; Honlap-ajánló: https://matekarcok.hu; Tudománytörténet: Természettudomány-történeti érdekességek; Katedra: Hogyan tovább, Firka? – I.; Kísérlet, labor: Zsírok és olajok tulajdonságai és jelentőségük; Firkácska: Alfa és omega fizikaverseny; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött és megoldott kémia feladatok ● Kitűzött és megoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek; Vetélkedő: Rejtvény ● Szúdoku: A fizika fontosabb elvei – III.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

A kiadvány archívuma.

 

Keresési lehetőség a FIRKA-cikkarchívumában

Társaságunk honlapjáról immár nemcsak az eddig megjelent 140 FIRKA-lapszám pdf állománya tölthető le, hanem a létrehozott webes eszköz segítségével könnyűszerrel rákereshető egy-egy szerző cikkeire. A keresés leszűkíthető egy, vagy több FIRKA-évfolyamra, lapszámra, illetve rovatra is. Ugyanakkor lehetőség adódik a cikkek címében szereplő szavak szerinti keresésre is.

 

 

Megjelent a Műszaki Szemle 2020 / 76. száma

FÜLÖP Balázs-Csaba: Kivitelezésben szerzett tapasztalatok nagyobb romániai projekteken – talajjavítás és talaj stabilizáció FÜLÖP Balázs-Csaba: Bontott útépítési anyagok „in situ” újrahasznosítása – Románia területén érvényes előírások és személyes tapasztalatok KARDA Szilárd, BOROS József, NAGY-GYÖRGY Tamás: Egy energiahatékony oktatási épület primerenergia-fogyasztása ORBÁN Zsolt László, KÖLLŐ Gábor, GOCICĂ Marius: A vasúti sín acélminőség kiválasztási kritériumai a hatályban lévő európai szabványok szerint  MOLNÁR Lajos: Hagyományos és feszített öszvérszerkezetű hidak számítása - L=45m

A kiadvány archívuma.

 

Aktuális hírek a mérnöki- és természettudományok világából

Dr. Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója

A Covid-19 megjelenése és gyors terjedése után, pár hét alatt a világon mindenütt ismertté vált a neve. Olvassuk a megjelenő cikkeket és interjúkat, melyekből megismerhetjük életét és kutatásait és azt, hogy hogyan jutott el és teremtette meg kutatásaival az új típusú mRNS alapján működő oltás előállításának lehetőségeit.