Öveges József - Vermes Miklós Fizikaversenyek

Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny 
Társaságunk, 2002-től kezdődően az Eötvös Loránd Fizikai Társulat - Általános Iskolai Szakcsoportja (Budapest) támogatásával, évente megszervezi az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaversenyt, mely a VII-VIII. osztályos
diákoknak szól.

Vermes Miklós Fizikaverseny 
Társaságunk 1994-től kezdődően a Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló és Kutató Alapítvány (Sopron) támogatásával évente megszervezi a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, mely a IX-XI. osztályos diákoknak szól.
E nemzetközi verseny kiváló alkalmat biztosít a résztvevő országok oktatói számára fizika-oktatásuk hatékonyságának és korszerűségének összehasonlítására.

Mindkét verseny célja tehetségnevelés (problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező, szövegértési, lényeglátó képességek fejlesztése, stb.), a fizikatanulás népszerűsítése, kapcsolatok kialakítása résztvevők (tanárok, tanulók) között.
A nemzetközi versenyek döntőjébe Erdély különálló régióként kapcsolódik be, a hazai fordulók lebonyolítása után,
így a legjobb eredményeket elért diákok részt vesznek a magyarországi országos döntőnkön.

A verseny nyilván van tartva a Román Oktatási Minisztérium országos versenynaptárában!

A versenyek struktúrája a következő:

A versenyekre való bejelentkezés a honlapunkon http://fizikaversenyek.emt.ro található jelentkezési lap beküldésével történik (a diákok névsorát tartalmazó táblázattal együtt).

I. forduló – helyi szakasz - a verseny szervezésében közreműködő szaktanárok helyileg, az iskolákban versenyeztetik a diákokat, az általuk összeállított feladatok alapján. Ebben a fordulóban a központi szervezőbizottság nem küld versenyfeladatokat. A 8-as, ill a 8-as feletti osztályzatot elért diákok továbbjutnak a megyei szakaszra.

II. forduló – megyei szakasz -  megyénként egy, esetenként két helyszínen zajlik. Ebben a fordulóban a versenyzők a Versenyszervező Bizottság által összeállított központi feladatsort kapnak. A 10 pontot elért dolgozatokat kijavítva, az értékeléssel együtt a versenyt lebonyolító oktatók beküldik a kolozsvári EMT központba. A Versenyszervező Bizottság az eredmények összesítése után dönti el, hogy kik azok a diákok, akik az országos döntőn részt vesznek.

Elmarad!

III. forduló – országos döntő  - minden évben más-más helységben zajlik. Az országos döntő VIII. osztályos diákjai közül az első 4 helyezett, ill. a IX-XI. osztályos diákok közül, osztályonként az első 4 helyezett jut tovább a magyarországi országos döntőkbe.

Magyarországi országos döntő: a magyarországi megyei döntőkön, valamint a kárpátaljai, vajdasági és felvidéki,
valamint az erdélyi döntőkön nyertes diákok mérik össze tudásukat.

Az Öveges József -  Vermes Miklós Fizikaversenyek erdélyi szervezőbizottsága: 
Dr. Karácsony János, BBTE, Fizika Kar, Kolozsvár – a versenyszervező bizottság elnöke
Popa Márta, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár
Vörös Alpár, Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár
Székely Zoltán, Tamási Áron GImnázium, Székelyudvarhely
Faluvégi Ervin, Silvania Főgimnázium, Zilah
Fülöp Beáta, EMT, Kolozsvár