Öveges József - Vermes Miklós Fizikaversenyek

Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny 
Társaságunk, 2002-től kezdődően az Eötvös Loránd Fizikai Társulat - Általános Iskolai Szakcsoportja (Budapest) támogatásával, évente megszervezi az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaversenyt, mely a VII-VIII. osztályos
diákoknak szól.

Vermes Miklós Fizikaverseny 
Társaságunk 1994-től kezdődően a Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló és Kutató Alapítvány (Sopron) támogatásával évente megszervezi a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, mely a IX-XI. osztályos diákoknak szól.
E nemzetközi verseny kiváló alkalmat biztosít a résztvevő országok oktatói számára fizika-oktatásuk hatékonyságának és korszerűségének összehasonlítására.

A versenyek célja: a tehetséggondozás (problémamegoldó-, megfigyelő- és kísérletezőképesség fejlesztése), elősegíteni a tehetségek kibontakozását.
A nemzetközi versenyek döntőjébe Erdély különálló régióként kapcsolódik be, a hazai fordulók lebonyolítása után,
így a legjobb eredményeket elért diákok részt vesznek a magyarországi országos döntőnkön.


Az Öveges József – Vermes Miklós Fizikaversenyek a Román Oktatási Minisztérium versenynaptárában szereplő versenyek.

A versenyek struktúrája a következő:

A versenyekre való bejelentkezés a honlapunkon található jelentkezési lap beküldésével történik (a diákok névsorát tartalmazó összesítő táblázattal együtt).

I. forduló – helyi szakasz - a verseny szervezésében közreműködő szaktanárok helyileg, az iskolákban versenyeztetik a diákokat, az általuk összeállított feladatok alapján. Ebben a fordulóban a központi szervezőbizottság nem küld versenyfeladatokat. A 8-as, ill a 8-as feletti osztályzatot elért diákok továbbjutnak a megyei szakaszra.

II. forduló – megyei szakasz -  megyénként egy, esetenként két helyszínen zajlik. Ebben a fordulóban a versenyzők a Versenyszervező Bizottság által összeállított központi feladatsort kapnak.
A maximális 30-ból 20 pontot elért tanulók  dolgozatait kijavítva, az értékeléssel együtt a versenyt lebonyolító oktatók beküldik a kolozsvári EMT központba. A Versenyszervező Bizottság az eredmények összesítése után dönti el, hogy kik azok a diákok, akik az országos döntőn részt vesznek.

III. forduló – országos döntő - Az országos döntő VIII. osztályos diákjai közül az első 4 helyezett, ill. a IX-XI. osztályos diákok közül, osztályonként az első 4 helyezett jut tovább a magyarországi országos döntőkbe.

Magyarországi országos döntő: a magyarországi megyei döntőkön, valamint a kárpátaljai, vajdasági és felvidéki,
valamint az erdélyi döntőkön nyertes diákok mérik össze tudásukat.

Az Öveges József -  Vermes Miklós Fizikaversenyek erdélyi szervezőbizottsága:
Dr. Kovács Zoltán, EMT Kolozsvár – a Versenyszervező Bizottság elnöke
Popa Márta, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár
Dr. Karácsony János, BBTE, Fizika Kar, Kolozsvár
Vörös Alpár, Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár
Székely Zoltán, Tamási Áron GImnázium, Székelyudvarhely
Faluvégi Ervin, Silvania Főgimnázium, Zilah
Fülöp Beáta, EMT, Kolozsvár