Öveges József - Vermes Miklós Fizikaversenyek

Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny 
Társaságunk, 2002-től kezdődően az Eötvös Loránd Fizikai Társulat - Általános Iskolai Szakcsoportja (Budapest) támogatásával, évente megszervezi az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaversenyt, mely a VII-VIII. osztályos
diákoknak szól.

Vermes Miklós Fizikaverseny 
Társaságunk 1994-től kezdődően a Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló és Kutató Alapítvány (Sopron) támogatásával évente megszervezi a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, mely a IX-XI. osztályos diákoknak szól.
E nemzetközi verseny kiváló alkalmat biztosít a résztvevő országok oktatói számára fizika-oktatásuk hatékonyságának és korszerűségének összehasonlítására.

Mindkét verseny célja tehetségnevelés (problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező, szövegértési, lényeglátó képességek fejlesztése, stb.), a fizikatanulás népszerűsítése, kapcsolatok kialakítása résztvevők (tanárok, tanulók) között.
A nemzetközi versenyek döntőjébe Erdély különálló régióként kapcsolódik be, a hazai fordulók lebonyolítása után,
így a legjobb eredményeket elért diákok részt vesznek a magyarországi országos döntőnkön.

A verseny nyilván van tartva a Román Oktatási Minisztérium országos versenynaptárában!

A versenyek struktúrája a következő:

A versenyekre való bejelentkezés a honlapunkon http://fizikaversenyek.emt.ro található jelentkezési lap beküldésével történik (a diákok névsorát tartalmazó táblázattal együtt).

I. forduló – helyi szakasz - a verseny szervezésében közreműködő szaktanárok helyileg, az iskolákban versenyeztetik a diákokat, az általuk összeállított feladatok alapján. Ebben a fordulóban a központi szervezőbizottság nem küld versenyfeladatokat. A 8-as, ill a 8-as feletti osztályzatot elért diákok továbbjutnak a megyei szakaszra.

II. forduló – megyei szakasz -  megyénként egy, esetenként két helyszínen zajlik. Ebben a fordulóban a versenyzők a Versenyszervező Bizottság által összeállított központi feladatsort kapnak. A 10 pontot elért dolgozatokat kijavítva, az értékeléssel együtt a versenyt lebonyolító oktatók beküldik a kolozsvári EMT központba. A Versenyszervező Bizottság az eredmények összesítése nyomán dönti el, hogy ki az a 65-70 diák, aki az országos döntőn vesz részt.

III. forduló – országos döntő  - minden évben más-más nagyobb erdélyi városban zajlik. Az országos döntő VIII. osztályos diákjai közül az első 4 helyezett, ill. a IX-XI. osztályos diákok közül, osztályonként az első XXXX helyezett jut tovább a magyarországi országos döntőkbe.

Magyarországi országos döntő: a magyarországi megyei döntőkön, valamint a kárpátaljai, vajdasági és felvidéki,
valamint az erdélyi döntőkön nyertes diákok mérik össze tudásukat.

Az Öveges József -  Vermes Miklós Fizikaversenyek erdélyi szervezőbizottsága: 
Dr. Karácsony János, BBTE, Fizika Kar, Kolozsvár – a versenyszervező bizottság elnöke
Popa Márta, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár
Vörös Alpár, Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár
Czilli Péter, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár