A FIRKA folyóirat 30 éves fennállásának megünneplése

Helyszín
Online
Időpont

FIRKA 30 logo

 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a FIRKA – Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok természettudományos folyóirat szerkesztősége, ünnepi eseményt szervez a folyóirat alapításának 30. évfordulója alkalmából.
Az ünnepi eseményre, a vírushelyzet okozta korlátozások miatt online kerül sor, 2021. február 20-án, szombaton, 10 órai kezdettel.

 

meet.google.com/hob-tfhh-xbp

 

Beszámoló az ünnepi rendezvényről

 

A folyóirat első száma 1991-ben jelent meg társaságunk kiadásában, s a mai napig páratlan kezdeményezés a romániai magyar nyelvű sajtótermékek palettáján. Tanévenként négy szám jelenik meg. Célja egy olyan információforrás teremtése, amely kiegészíti a tankönyvek anyagát és egyaránt segítséget nyújt diákoknak és tanároknak a természettudományok jobb megismeréséhez. Ennek érdekében a laptest szerkezetét úgy alakítottuk, hogy helyet kapjanak benne hosszabb alapcikkek, rendszerező tanulmányok, tudománytörténeti cikkek, valamint kísérletek, laboratóriumi gyakorlatok leírásai. Jelentős szerepe van a kitűzött, ill. megoldott feladatok rovatnak is, amely elősegítheti a tanulókat a diákversenyeken, felvételiken való jobb eredmények eléréséhez. 2001-ben, folyóiratunk 10 éves évfordulója alkalmából, FIRKA-emlékkönyvet jelentettünk meg, amelyben az erdélyi magyar közép- és felsőoktatás múltját, jelenkori állapotát igyekeztünk felvázolni. A 2006-ban megjelent FIRKA-emlékfüzettel pedig betekintést nyújtunk a folyóirat másfél évtizedes tevékenységébe.

A kiadvány archívuma.