XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Online Konferencia


XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Online Konferencia

Az idén 30 éves Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Gépészeti Szakosztálya a világjárvány okozta szigorítások és nehézségek ellenére is megtartotta 2020. április 25-én a XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát (OGÉT).
Mivel a résztvevők mozgásukban korlátozottak voltak a globális járvány miatt, a konferencia nem a hagyományos módon, hanem online platformon zajlott. A résztvevők és szervezők számára ez egyszerre volt próba- és mérföldkő. Az idei OGÉT konferencián 179 szerző 86 tanulmánya került bemutatásra. Az online konferenciára több mint százan csatlakoztak (2 kontinens, 7 ország, 38 helység, 121 résztvevő), közöttük különösen nagy számban fiatalok.

A konferencia szombaton délelőtt 10 órától ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyet Dr. Barabás István a konferencia elnöke, az EMT Gépészeti Szakosztályának elnöke nyitott meg.

 

Az ünnepélyes megnyitót az alábbi három, nagyon időszerű témát körbejáró plenáris előadás követte:

  • Czifra György, Hervay Péter, Varró Csaba, Mészáros Béla: A gyártóberendezések és rendszerek tantárgy projekt alapú oktatása
  • Pásztor Judit: Aktív talajmegmunkáló gépek üzemeltetésének energetikai vonatkozásai
  • Szabó László: A csomagolások változása a fenntarthatóság jegyében

A plenáris előadások után Dr. Majdik Kornélia, az EMT elnökhelyettesének a Visszatekintés az EMT elmúlt 30 évére című előadása hangzott el, amelyben röviden összefoglalta az EMT 30 éves tevékenységét és ismertette a Társaság terveit a jövőre nézve. A bemutató után kezdetét vette a Dr. Csibi Vencel-József Főgépész-Díjak átadása. A díjat az idén is olyan szakemberek kapták, akik a Szakosztály tevékenységét támogatták, az EMT kapcsolatait fejlesztették és ápolják a magyar műszaki szaknyelvet. Idén két Főgépész-díjat osztottunk ki, egy belföldi és egy külföldi résztvevőnek, így  Dr. Pásztor Judit (Sapientia EMTE) és Dr. Zöldy Máté (BME) részesültek ebben a díjban. A 83 nagyon színvonalas szekcióelőadás párhuzamosan öt virtuális teremben, a következő hat témakörben zajlott: Anyagtudomány és technológia; Általános gépészet; CAD/CAM/CAE és numerikus szimuláció; Gépelemek, hajtások és tribológia; Járművek, valamint Mechatronika, finommechanika és automatizálás.
Az OGÉT konferencia lektorált publikációi, melyeket indexelt a Google Tudós, online jelentek meg és szabadon elérhetőek a http://ojs.emt.ro/index.php/oget2020 címen.
A szekcióelőadások befejezése után a résztvevők ismét a közös virtuális térben találkoztak, hogy megosszák egymással gondolataikat, megbeszéljék a rendhagyó konferencia tapasztalatait. A konferencia zárásaként Dr. Barabás István konferencia elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik aktív részvételt vállaltak a konferencián, az ülésvezetőknek, a lektoroknak, az előadóknak, akik igényes és magas tudományos színvonalú előadásaikkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, külön kiemelve a lelkes szervezőcsapat kitartó munkáját.
Nem kis kihívás egy online konferencia megszervezése, de úgy a résztvevők, mint a szervezők sikeresnek értékelték a konferenciát, hiszen újból bizonyította kitartásunkat és összetartozásunkat, OGÉT-történelmet írva a rendhagyó lebonyolítással. A XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Konferencia a körülményeknek megfelelően, akadálytalanul zajlott le. 

 

Dr. Barabás István, a konferencia elnöke
Fülöp Beáta, programszervező