XXVII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

Beszámoló a XXVII. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciáról

 

Az EMT Építéstudományi Szakosztálya 2023. június 8–11. között 27. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. Idén négy országból – Románia, Magyarország, Szlovákia, Svájc – mintegy 90 résztvevő érkezett, akik a megszokott, kellemes és szakmailag hasznos konferencián vehettek részt. 

Csütörtökön kellemes hangulatú grill partival fogadtuk a konferenciára érkező vendégeinket, a Jakab Antal Ház kertjében felállított sátorban.

A résztvevők pénteken egész napos kiránduláson vehettek részt idegenvezető kíséretében. A kirándulás első megállója a csíkszeredai Mikó-vár volt, ahol részletesen hallhattunk a vár történetéről, mely idén 400 éves. Megtekintettük a Vártörténeti kiállítást, mely a Kutas-terem és a Konyha helyiségein, az ott talált tárgyakon, valamint a korabeli fegyvergyűjteményen keresztül ismerteti meg a látogatóval az épület négy évszázadát. A kiállítás megtekintése után hosszú buszozást követően az Úzvölgyébe érkeztünk, ahol lenyűgözően szép havasi legelőket és havasi tanyákat láttunk. A látványt senki nem tudja szebben megfogalmazni, mint Orbán Balázs tette: “Az Úz vidéke vadregényes havasi táj, mindenfelől magas, meredek fenyves nőtte; itt-ott szép sziklaszálakkal ékes havasok kertelik be a folyam szűkre szabott völgyét, hol csakis a zajongva rohanó pataknak és az útnak marad fösvényen kimért hely”.

Az Úzvölgyébe érkezve megtekintettük a haditemetőt, majd az ebédhez siettünk, ahol Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke és kollégái vártak bennünket krumpli-, illetve babgulyással. Egy élmény volt elfogyasztani a finom ebédet abban a gyönyőrű fenyvesekkel körülvett környezetben.

Ebéd után a Gyimesek felé vettük utunkat. Gyimesbükkbe érkezve megtekintettük az egykori vámház és vesztegzár épületeinek romjait, a Kontumáci kápolnát, felmászhattunk a kálvária legmagasabb pontjára, ahonnan megcsodálhattuk az egész gyönyőrű Gyimesi-szorost.