XXIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia - Csíksomlyó, 2019. június 13-16.

     Az EMT Építéstudományi Szakosztálya 2019. június 13–16. között Csíksomlyón szervezte meg a XXIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát, amely ismét jó alkalom volt arra, hogy az anyaországi és erdélyi szakemberek a már hagyományos szervezett keretek között találkozzanak. Konferenciánknak ismét a Jakab Antal Ház adott helyet.
Idén
négy országból – Románia, Magyarország, Szlovákia, Svédország – mintegy 130 résztvevő érkezett, akik a megszokott, jó hangulatú, kellemes és szakmailag hasznos konferencián vehetettek részt.

A rendezvény pénteken tanulmányi kirándulással kezdődött a Csíksomlyó – Gelence (erődtemplom) – Zabola (Mikes-kastély) – Kovászna (ebéd) – Csomakőrös (templom, Kőrösi Csoma Sándor emlékház) – Zágon (Mikes-kúria) – Csíkszentsimon (a Csíki Sör Manufaktúra: gyárlátogatás és a gyártási technológia ismertetése, sörkóstolás és vacsora) – Csíksomlyó útvonalon.
Az első megállónk Gelence volt, ahol megtekinthettük a római katolikus műemlék templomot. A templomgondnok asszony ismertette a templom történetét. A várfallal körülvett, kisméretű, templom a kora gótikus-székelyföldi műemlékek egyik legszebb emléke. A gelencei műemléktemplom legnagyobb értékei a belső falfelületeit díszítő 14-15. századi freskósorozatok, a Szent László-legenda jelenetei láthatóak.

       

kép

     Gelence után Zabolára utaztunk, ahol a Mikes-kastélyt tekintettük meg és a kastély körül fennmaradt hatalmas, gyönyörű, patakkal, tavakkal, sétányokkal díszített parkot sétálhattuk be. Ebéd után Csomakőrösre utaztunk, ahol meglátogattuk a református templomot, a templom közelében található Kőrösi Csoma Sándor mellszobrot, illetve a kultúrotthonban, az emlékszobában az állandó jellegű Csoma-kiállítást, ahol könyvek, térképek, faragványok és emlékszalagok láthatók.Tovább folytatva utunkat a negyedik megállónk Zágon volt, ahol a Mikes-kúriát tekintettük meg, amiben jelenleg a zágoni múzeum működik, Mikes Kelemen, Csutak Vilmos és Kiss Manyi színésznő emlékszobáival.
Utolsó megállónk Csíkszentsimon volt, ahol meglátogattuk az Tiltott Igazi Csíki Sör manufaktúrát. A sörgyár történetét és a gyár látogatásának menetrendjét Tófalvi Margit ismertette, majd kezdetét vette a gyártási technológiáról szóló, egymást követő csoportos gyárlátogatás. A gyár udvarán felállított sátrak alatt, terített asztaloknál helyet foglalva fogyasztottuk el a cipóba rejtett csülköt, korlátlan mennyiségű, egyénileg csapolt sörrel. Kissé fáradtan, de új élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza Csíksomlyóra.
Szombaton a konferencia napján ünnepélyes megnyitóval kezdtünk, melyet plenáris előadások követtek. Az idén négy plenáris előadónk volt, majd délután három szekcióban folytatódtak az előadások. A mintegy 35 előadás a következő témák köré csoportosult: építőanyagok, építészet, épületgépészet, építéstechnológia, vasbetonszerkezetek, acélszerkezetek, hídépítés, vasútépítés, útépítés.

 

kép

 

A következő plenáris előadások hangzottak el:

  • Kopecskó Katalin, Balázs György: Pásztázó elektronmikroszkópia (SEM) alkalmazása építőmérnöki feladatokban;
  • Füleky Zsolt: Korszerű építésügy - minőségi építészet;
  • Köllő Miklós: Mesélem a hazám. Kortárs vidéki építészet;
  • Mihálik András: Építőmérnöki gravitacionális, szivárgó támszerkezetek, mélyszivárgó alapozással, előregyártott vasbeton elemekből kivitelezve.


A délutáni ülések párhuzamosan három teremben zajlottak a következő szekciókban:
Vasbetonszerkezetek, Vasútépítés, Útépítés, Hídépítés; Épületgépészet, Építestechnol-ógia; Építőanyagok, Építészet.
A szakmai program végeztével kezdetét vette a hagyományosan jó hangulatú díszvacsora, a Következő Zenekar és barátaik nevű együttes fellépésével.
Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött tartalmas előadásokkal és jó hangulatú szakmai kirándulással.

Reméljük, hogy sikerült a résztvevőknek úgy szakmai, mint kikapcsolódási élményt szereznünk idén is.

Fülöp Beáta
programszervező