XXIII. Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia

Beszámoló

Ebben az évben az EMT Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya Kézdivásárhelyen a Gábor Áron Szakképző Líceumban szervezte meg a XXIII. Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát (BKF), május 9-12. között.

A konferencián 75 külföldi és hazai szakember vett részt. A résztvevők csütörtökön érkeztek a konferencia helyszínére. A regisztrációval párhuzamos időben vendégeink tartalmas programban vehettek részt, Dimény Attila néprajzos-muzeológus vezetésével végigjárták az udvartereket, megismerve Kézdivásárhely épített örökségét és településtörténetét, majd beszélgetéssel, ismerkedéssel zárták az estét.

bkf1

Másnap a szakmai kirándulásokra került sor. A bányászati-kohászati szekció résztvevői Kézdivásárhelyről indulva megtekintették Gelencén a Szent István templomot, Kovászna központját, majd Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándor szülőházát. Ezeket követően útjuk Zágonba vezetett ahol a Mikes-kastélyt látogatták meg, Dálnokon a Dózsa György emlékművet, majd utolsó állomásuk pedig Csernáton volt, ahol Haszmann Pál Múzeumot tekintették meg, a kirándulás végeztével visszatértek Kézdivásárhelyre.

bkf2

A földtani kirándulás részben érintette a 2001-es (Csíksomlyó) és 2006-os (Sepsiszentgyörgy) BKF földtani kirándulás útvonalát, de megállók tekintetében nem volt átfödés. Kézdivásárhelyről, Felső-Háromszék központjából indult a tanulmányi kirándulás. Az első megálló Kézdiszentléleken a Tarkő-takaró nyugati frontján található Tarkői Homokkő feltárás volt, valamint a horzsakő-tartalmú szórt lapilliréteg a Perkő alatt. Ezt követően Kászonjakabfalva határában a Bélafalvi-Kézdikővári Formáció rétegsorát tanulmányozhatták a résztvevők. Tusnádi szénsavas ásványvízkóstolás után, a borvízmúzeum fürdő- és ivókultúra értékeit bemutató kiállítást tekintették meg. A Botos-bányában, (Mikóújfalu határában) shoshonitos kőzettest képződéséről és termeléséről volt értekezlet. Baróton, Erdővidék Múzeumában a masztodoncsontvázat és ólomkatona kiállítást tekintették meg. A gidófalvi homokbányában vitafórum alakult a kőzettömbök helyzetével, valamint szállítási közegükkel kapcsolatban. A kirándulást kultúrtörténeti megálló, Gidófalva református temploma zárta. A megállókat a kirándulásvezető szerzői: Kovács Alpár, Márton István, Silye Lóránd, Jánosi Csaba és Csáki Árpád mutatták be.

bkf3

Szombaton a rendezvény a konferencia soros elnökének, Kovács Alpárnak a megnyitójával kezdődött. Ezt követően két érdekes és színvonalas plenáris előadás hangzott el kiváló előadóktól. Elsőként Dr. M. Tóth Tivadar a Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének professzora tartotta meg, Az alföld metamorf aljzata – az Erdélyi-szigethegység nyugati folytatása? című előadását. Ezt követte Dr. Hatala Pál az OMBKE elnökének az előadása Ami biztos az a változás címmel. A plenáris előadásokat követően Wanek Ferenc Fordulópontok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt, illetve Komlóssy György Smelter Grade Alumina from Bauxite című könyvbemutatóit láthatták a jelenlévők.

bkf5

 Mindez után 20 szekcióelőadás és 4 poszter bemutatására került sor, két párhuzamos szekcióban, geokémia - alkalmazott földtan, őslénytan - őskörnyezettan, geofizika - általános földtan, bányászat és kohászat témakörökben. A szakma művelőinek teljes életkori spektruma jelen volt, akik értékes előadásaikkal járultak hozzá a konferencia színvonalának megőrzéséhez. Végül egy díszvacsorával zárult az esemény, amely ismételten alkalmat adott ismerkedésre, barátkozásra, jövőtervezésre és nem utolsó sorban a diák-pályázatok nyertesének kihirdetésére. Az idei pályázatot Bakó Gabriella, a BBTE Geológia Intézetének a hallgatója nyerte el, akinek ezúton is gratulálunk.

 

Kovács Alpár
a konferencia elnöke

Mészáros Cyntia
programszervező