XV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

Beszámoló
Nagyenyed, 2022. június 30 – július 3.

 

Az EMT Technikatörténeti Szakosztálya 2022. június 30 – július 3. szervezte meg a XV. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciát, Nagyenyeden.

A konferenciát pénteken tanulmányi kirándulással indítottuk, Dvorácsek Ágoston tanár úr vezetésével. Kirándulásunk első állomása a Bethlen Gábor Kollégiumban, a múzeum volt, majd a nagyenyedi református temető, ahol olyan hírességek nyugszanak, mint Pápai Páriz Ferenc, Köteles Sámuel, I. Kováts József, Herepei Ádám, Vajna Antal, Kovács Ödön, Zeyk Miklós stb. Ezt követően utunk Alsógáldra, a Kemény-kastélyhoz vezetett, amely ma elmegyógyintézetként működik, így az épületet csak kívülről tekinthettük meg. A településen egykor, a XVII. században egy udvarház állt, amely valószínűleg reneszánsz stílusban épült, s amelynek egykori védőfalai még láthatóak a keleti oldalon. A régi épületből egyetlen kis bástya és ennek toldaléka maradt meg. Feltételezhető, hogy az eredeti udvarházat Kemény Boldizsár, Kemény János fejedelem apja, és Simon nevű fia építtette a XVII. század elején (kastelyerdelyben.ro).

Torockón első megállónk a Néprajzi Múzeum volt, ahonnan csodás kilátás tárulkozik elénk a Székelykőre. A múzeumban megismerkedhettünk Torockó hagyományaival, népviseleti szokásaival és építkezési stílusával. Ezt követően a Tóbiás-házban elköltöttük az ebédünket, Torockó központjában megtekintettük a vajort, amely Torockó egyik legjellegzetesebb látnivalója. A vajor (nevét a német Weiher=tavacska szóból kapta) vályú, itató és azok alján levő vízmedence. Vize egy 400 éves vezetéken érkezik a Tilalmas oldalából. Állatitatásra és mosásra, tisztálásra használják (torocko.org). Sajnos, a híres vízimalmot nem volt alkalmunk megnézni. Ezután Torockószentgyörgyön megnéztük a várromot és Brassai Sámuel szülőházát.

 

 

A péntek estét borkóstolással zártuk a Plébános pincészetben, ahol 8 fajta bort kóstoltunk meg András Emil borász vezetésével.

 

Szombaton a konferencia Kása Zoltán (az EMT Tudománytörténeti Szakosztályának társelnöke, a konferencia társelnöke), Oláh-Gál Róbert (a konferencia társelnöke) és Wanek Ferenc (az EMT Tudománytörténeti Szakosztályának társelnöke) megnyitójával és a résztvevők köszöntésével kezdődött.