Vermes Miklós Fizikaverseny

 

Beszámoló

Sopron, 2022. június 14-17.

 

            2022. június 14-én indult útnak az erdélyi diák csapat Sopron felé a Vermes Miklós Fizikaverseny IV. fordulójára. Míg az erdélyi diákság nagy része immár eufórikus hangulatban volt, mert az -ó, -ió, -ció, … után végre már a táblán díszelgett a varázsszó, a vakáció is, addig Erdély legjobb fizikus diákjainak még izgulniuk kellett egy darabig. A 15 fős csapat Erdély minden szegletéből indult, s fél napos, vagy egyeseknek még annál is hosszabb utazás után érkeztünk meg úticélunkhoz.

Sopron szép város, rengeteg látnivalót kínál, sajnos az ott töltött pár nap csak arra volt elég, hogy megízleljük Sopron vonzerejét és a bakancslistánkra írjunk egy hosszabb soproni ott-tartózkodást.

A verseny a líceumi diákoknak szól, s az erdélyi delegáció tagjai között volt kilencedikes újonc is, tízedikes is és a legnagyobbakhoz tartozó tizenegyedikes diák is. Egyik korosztály sem hozott szégyent a Kárpátok ölelte szülőföldünknek, az iskoláinknak és a fizikatanárainknak. A több fordulós verseny nemzetközi szakaszán, Sopronban két napig mérettették meg magukat a diákok: első nap elméleti kérdésekben, majd következő nap kísérlethez kötött, gyakorlati kérdésekben.

Bár a járványhelyzet mindenki számára új helyzetet teremtett és a fizika oktatás annál több buktatóba ütközött, hiszen nem lehetett használni a laborokat, a kísérleti eszközök használata is limitált volt, mégis az erdélyi diákoknak ez az év kimagaslóan jó volt. Lassan harminc éve van lehetősége az erdélyi diákságnak Sopronban megmérettetni magát, de tudtommal egyetlen évben sem sikerült ilyen eredményt felmutatniuk az erdélyi diákoknak, hiszen minden korosztály hozott haza dobogós helyezést, volt I. díj is, két II. díj és III. díj is. A díjak területi eloszlása is kiegyensúlyozott, hiszen dobogóra állt zilahi, kolozsvári, székelyudvarhelyi és kézdivásárhelyi diák is.

A díjazottak az alábbiak:

I. díj Bonczidai Mirjám, X. oszt, Silvania Főgimnázium, Zilah, felkészítő tanára: László Judit

II. díj Bencze Mátyás, IX: oszt, Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely, felkészítő tanára: Székely Zoltán

          Vitályos Mátyás, XI. oszt., Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely,  felkészítő tanára: Csák László

III. díj Gál Péter, X. oszt., Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár, felkészítő tanára: Káptalan Erna

Gratulálok a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak, jó pihenést, feltöltődést és további sikereket kívánok!

                       

 

Cseh Gyopárka kísérő tanár

                                    Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár