Tudomány hírei

forrás: https://mta.hu/tudomany_hirei

Karikó Katalin kapta az idei Bolyai-díjat

Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át az Akadémia Dísztermében rendezett péntek esti ünnepi gálán. A Bolyai János matematikusról elnevezett díjjal azokat a magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyeket támogatják, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el a tudományok területén. 

Karikó Katalin

https://mta.hu/tudomany_hirei

 

Magyar csillagász fedezte fel az év első üstökösét

Az év elsőként felfedezett üstököse január 2-án tűnt fel a Piszkéstetői Obszervatórium 60 centiméteres Schmidt-teleszkópjának felvételein. Az immár az ő nevét viselő Sárneczky-üstököst Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa találta meg a fotókat elemezve. Legutóbb 1986-ban fedeztek fel Magyarországról üstököst, és ez a mostani csak a hetedik a sorban, amely magyar csillagász nevét viseli. Sárneczky Krisztián megfigyelő csillagász immár negyedszázada foglalkozik földközeli objektumok felfedezésével. Korábban rendszeresen feljárt a Mátraszentimre határában lévő Piszkéstetői Obszervatóriumba, de ma már inkább az interneten keresztül vezérli az ottani távcsövet. Amikor derült az ég, fotókat készít az égről, méghozzá ugyanarról a részletéről némi időkülönbséggel többet is. Ezután a felvételeken, amelyek egy rövid film kockáivá fűzhetők össze, mozgó objektumokat keres.

ustokos

https://mta.hu/tudomany_hirei
 

Új lehetőség az üzemanyagok s a kemikáliák dekarbonizálására a katalitikus felület aktivitásának növelésével

Az új megközelítési mód megnöveli számos ipari folyamat alapjául szolgáló kémiai reakció hatásfokát. A MIT(Massachusetts Institute of Technology) kutatói a Nature Catalysis folyóiratban írják le az új eljárás lényegét, amely, egy úgynevezett ionos folyadékból álló felület beiktatását jelenti az arany vagy platina katalizátor és a kémiai alapanyag közé. Ezzel az eljárással előállított katalizátorok lehetségessé teszik a hidrogén üzemanyagok nagyobb hatásfokkal történő átalakítását  Hidrogént alkalmazva az elektrokémiai eszközökben, mint az üzemanyag cellák, új  ígéretes  megközelítést jelentenek a dekarbonizálási folyamataiban. A kutatási eredmények széleskörű alkalmazása lehetséges, a repülőgépiparban valamint a nehéz gépjárművek területein.  David L. Chandler | MIT News Office

kataliktikus

Ref. “Enhancing oxygen reduction electrocatalysis by tuning interfacial hydrogen bonds” by Tao Wang, Yirui Zhang, Botao Huang, Bin Cai, Reshma R. Rao, Livia Giordano, Shi-Gang Sun and Yang Shao-Horn, 6 September 2021, Nature Catalysis.
DOI: 10.1038/s41929-021-00668-0

 

A fény-üzemű katalizátor utánozza a fotoszintézist

Az új típusú molekulák, képesek növelni a gyógyszerek és más hasznos termékek előállítását célzó reakciók termelékenységét. A növényi fotoszintézist imitálva, a MIT kutatói új típusú fotokatalizátort terveztek, amely a fényt elnyelve számos kémiai reakciót irányít. Az új típusú katalizátor, melynek a biohibrid, fotokatalizátor nevet adták, tartalmaz egy fényt elnyelő fehérjét, mely az abszorbeálja a fényt és az energiát átadja fémet tartalmazó katalizátornak. Az új típusú katalizátor, olyan reakciók megvalósításában játszhat fontos szerepet, mint a gyógyszerszintézis, vagy melléktermékek lebontási folyamatai.
Anne Trafton | MIT News Office

fotoszintezis

Ref. A biohybrid strategy for enabl photoredox caatalysis with low-energy light Author links open overlay panel Paul T.Cesana1, Beryl X. Li2, Samuel G. Shepard3, Stephen I.Ting24, Stephanie M. Hart1, Courtney M.Olson1, Jesus I.Martinez Alvarado2, MinjungSon15, Talia J.Steiman26, Felix N.Castellano3, Abigail G. Doyle24, David W. C .MacMillan2, Gabriela S. Schlau-Cohen17
Chem. Volume 8, Issue 1, 13 January 2022, Pages 174-185