Természetkutató Diáktábor - Szováta, 2019. július 8-13.

Július 8-13. között idén is megrendezésre került az EMT Természetkutató Diáktábor, ezúttal Szovátán, az Outward Bound központban, melyre 28 diák jelentkezett, Erdély számos helységéből. Hétfő délután vette kezdetét a tábor, Pap Tünde és Horváth Erika táborvezetők ismertették a tábor szabályzatát, ami után megismerkedtünk egymással, és beosztották az étkezéseknél a szolgálatosokat. Jó volt újra találkozni a régi barátainkkal, megismerkedni az újoncokkal. Mint minden évben, most is megalakultak a csapatok, melyek a tábor teljes ideje alatt tartott vetélkedőkön, csapatversenyeken mérték össze magukat. Vacsora után sor került a táborban már hagyománnyá vált játékra, a lugaróra.
Kedden a Sóvidéket ismertette velünk Szolláth Hunor, helytörténész, körbe vezetve bennünket a szovátai sós tavak körül. Eközben a csapatok versenyeztek, színdarab formájában előadva a Medve-tó legendáját és egy kis munkafüzet kitöltésével. Megismertük a Medve-tó keletkezésének mondáját és meglátogattuk szovátai kilátót. A táborhelyre visszaérve fáradtak voltunk, de sok érdekes dolgot tudtunk meg. Este a fáradtság ellenére sem maradhatott el a lugaró.

 

Szemléltetés


Szerdán a fizika került terítékre, Székely Zoltán (Tamási Áron Elméleti Líceum), székelyudvarhelyi fizikatanár csodás és látványos kísérletekkel kápráztatott el minket. A főszerep a száraz jégé volt, de láttuk a lézersugár erejét, tapasztaltuk a nyomáskülönbséget, tanulmányoztuk a szén-dioxid tulajdonságait. Emellett a csapatok ezúttal a fizika tudásukat mérték össze. A tevékenységek után számháború következett, majd egyéb szabadtéri játékok.
 

Fizika

 
A csütörtöki nap a túrázásról szólt, ismét Szolláth Hunor vezetett el minket Rapsóné várához. A várat ősszékely várnak tartják, eredete ismeretlen. A vár mellett egy kiálló szikláról csodás kilátás nyílik a Kis-Küküllő és a Nagyág völgyére. A túra fárasztó és hosszú volt, de az élmény kárpótolt minket. A hosszú gyaloglás után jól esett megpihenni, majd az esti lugaró élménye is feledhetetlen volt számunkra.
 

Rapsóné vára


Pénteken a kémiáé volt a főszerep, Dr. Gál Emese vezetésével szappant, krémet, sampont készítettünk, emellett pólót festettünk és kimutattuk a színek összetételét etanollal. Még mindig nem pihentük ki az előző nap fáradalmait, ezért délután nem voltak kötött tevékenységek, csak különböző játékok, és a lugaró, természetesen. Este tábortüzet gyújtottunk, körülötte énekeltünk, beszélgettünk, nagyon jó, meghitt volt a hangulat. Miután bementünk, még megnéztünk egy filmet, majd végre nyugovóra tértünk.
 

Kémia


Szombatra kiéleződött a csapatverseny, ugyanis ügyességi vetélkedőket rendeztek, hogy kiderüljön, melyik csapat a legjobb. Mint minden évben, a csapatok egymásnak elkészítették emléklapjaikat, kreatív, humoros beceneveket adva egymásnak. Végül a tábort a kiértékelő zárta, amikor kihirdették a győztes csapatot is.
Bár az előző évek tapasztalatából tudtuk, hogy hamar el fog telni, nagyon gyorsan elszállt ez a néhány nap, sajnáljuk, hogy ilyen hamar vége lett. De annál jobban várjuk a jövő évi tábort, s reméljük, sokakkal találkozhatunk ott újra.

Forgó Tamás (IX. oszt.) és Forgó Ágnes (VII. oszt),
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely