Raport Conferința Internațională de Chimie, ediția a 30-a

Conferința Internațională de Chimie, ediția a 30-a

Cluj-Napoca, 23-26 octombrie 2024

 

În perioada 23-26 octombrie 2024 Departamentul de Chimie al Asociației Societății Maghiare Tehnico-Știintifice din Transilvania, in colaborare cu Departamentul de Chimia și Inginerie Chimica al liniei maghiare din Facultatea de  Chimie si Inginerie Chimica –Universitatea Babeș-Bolyai a organizat la Cluj-Napoca Conferință Internațională de Chimie, ediția a 30-a.
Deschiderea festiva și prezentarea conferințelor plenare a avut loc în incinta Universitatea Babeș-Bolyai sala Aula Magna, iar lucrările științifice s-au desfășurat în sălile Facultății de Chimie și Inginerie Chimică. Clădirile universității au oferit un cadru festiv pentru susținerea prezentărilor științifice și pentru organizarea întâlnirilor și discuțiilor științifice. Conferința a avut ca scop crearea unor posibilități de întâlnire și de colaborare pentru cadre universitare, cercetători, doctoranzi, studenți din diferite universități situate în arcul Carpatic și nu numai, precum și pentru specialiști din mediul de afaceri din țările regiunii. În acest an, la lucrările conferinței au participat 169 de persoane, 65 din țară și 104 din străinătate; au fost reprezentate 2 universități din țară, 8 universități din străinătate, 13 licee și gimnazială din țară și 3 firme de profil chimic.

Conform tradiției, evenimentul nostru a început cu o excursie, care a încercat să prezinte tradițiile culturale și de artă populară, comorile naturale ale zonei Cluj. Prima stație a excursiei a fost la orașul Gherla unde am vizitat Biserica Armeano- Catolică, renumită datorită prezentei unui tablou atribuit lui Rubens.

A doua stație a excursiei s-a efectuat in comuna Sic, unde s-a vizitat Bisericaî Reformată-Calvină renovată, iar Zsuzsa Kertész, angajata Biroului de Informații Turistice din Sic, a povestit istoria comunei Sic, s-au putut admira frescele din biserică, costumele populare, tradițiile și obiceiurile din Sic. 

După prezentarea bisericii, s- a vizitat Muzeul etnografic al satului, un muzeu popular amenajat în una din casele tradiționale construită la începutul secolului al XX-lea Construită din lemn și acoperită cu stuf, casa a fost ridicată după un plan dreptunghiular, cu pridvor și are în componență trei odăi. Prima încăpere, pe unde se face și intrarea, este ”tinda” cu vatră, apoi ”camera din față” (cu patul mare, lada pictată cu lalele în care se depozitau costumele populare și un dulapul cu rafturi pentru farfuriile de porțelan) și ”camera din spate” (cu pat, masă, scaune, laviță și sobă) unde gazdele își desfășurau activitățile zilnice. 

Următoarea  stație a fost la Răscruci, unde s-a vizitat Muzeul Etnografic „Kallos Zoltán”. Muzeul este organizat în casa colecționarului Kallós Zoltán, și adăpostește circa 8.000 de obiecte tradiționale de port popular din diverse zone ale României. Colecțiile sunt ordonate după zona de proveniență, prezintă obiecte din ceramică, lemn și textile din zona de nord a Ardealului, din Moldova, zona comunității de ceangăi din Bacău, zona săsească și cea românească de lângă Bistriţa-Năsăud. 

După prezentarea Muzeul Etnografic „Kallós Zoltán”, s-a vizitat Castelul Bánffy din Răscruci care și-a recăpătat strălucirea în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare derulate atât la nivelul clădirii castelului, a parcului, cât și al altor trei imobile care au destinația de clădiri conexe.

Ultima oprire a excursiei a fost la Bonțida unde s-a vizitat Castelul Bánffy, care în perioada de glorie era considerat Versailles-ul Transilvaniei.

În ziua de 24 octombrie s-au desfășurat activitățile științifice  a evenimentului. Lucrările conferinței s-au început  cu deschiderea festiva, organizat în sala Aula Magna, Universitatea Babeș-Bolyai. La deschiderea festivă a conferinței au luat cuvântul: Dr. Majdik Cornelia, președintele conferinței și președinta Departamentului de Chimie al Asociației Societății Maghiare Tehnico-Știintifice din Transilvania, Dr. Silye Lóránd, vicepreședintele Senatului UBB - reprezentând conducerea Liniei Maghiare a Universității UBB, Dr. Huszthy Péter, reprezentant al Academiei Științifice din Ungaria, Secția Chimie, Simonné Dr. Sarkadi Livia președintele de onoare al Uniunii Chimiştilor din Ungaria, Dr. Hórvölgyi Zoltán reprezentant din partea Societății de Științe ale Naturii din Ungaria, Dr. Köllő Gavril, președinte Asociației Societății Maghiare Tehnico-Științifice din Transilvania.

După cuvintele de salut și bun venit a invitaților, s-au susținut prelegerile plenare. 

Prima prelegere a fost susținută de academician Dr. Joó Ferenc, profesor la Universitatea Debrecen; titlul prezentării: “Model catalitic pentru cataliza organo-metalica in biomembrane.” Profesorul Joó Ferenc a prezentat structura biomembranelor si rolul lipidelor din membrane. Raportul acizilor saturați si nesaturați în structura lipidelor influențează proprietățile biomembranelor. Grupul de cercetători din Universitatea Debrețin, au elaborat o metoda de hidrogenare a acizilor nesaturați cu catalizatori organo-metalici solubili în apa.

        Cea de-a doua prelegere a fost susținută de Dr. Németh Áron, conferențiar universitar la Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta. Titlul prezentării : Evoluția structurii bioreactoarelor de la începuturi până în zilele noastre.

În aceasta prezentare s-au  cunoscut dezvoltarea proceselor de fermentație, începând de la obținerea berii și vinului din antichitate, în amfore, până în obținerea unor bioreactoare mari industriale,  utilizați în obținerea unor  compuși medicamentoși,  special antibiotice. În prezent cercetările se axează pe obținerea unor bioreactoare specifice, care pot fi utilizate în scopul obținerii unor proteine, chiar făcând posibil printarea în 3D a unor organe

Tematica prelegeri următoare, a fost susținută de Dr. Tuba Robert, de la Academia de Științe din Ungaria cu titlul: Metateza alchenelor- catalizatori de noua generație utilizabil în dezvoltarea durabila

Prezentarea s-a axat pe un domeniu foarte important, legat de cercetările efectuate pentru reutilizarea materialelor plastice, care reprezintă o poluare persistenta. Cercetările efectuate, găsirea unor noi tipuri de catalizatori, fac posibil descompunerea unor polimeri fosilici și reutilizarea lor sub forma unor polimeri biodegradabili. Rezultate importante s-au obținut cu polialchene.

A patra prelegere plenară a fost susținută de Dr. Paizs Csaba, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Chimie si Ingineria Chimică din Cluj-Napoca. Biocatalizatori de origina bacteriala, fungica, vegetal sau animal utilizate împreuna în procese chimice. Rețele enzimatice în biotechnologii. Enzimele sunt catalizatori naturali cu o selectivitate mare si foarte efective. Cercetările efectuate în Centrul de Cercetări în  Enzimologie și Biocataliza Aplicată, se axează pe utilizarea enzimelor în reacții organice, analiza stereoselectivitatii și posibile aplicații în industria chimică și farmaceutica. În scopul armonizării catalizatorilor chimici și biochimici în procese chimice cu mai multe etape este neapărat necesar obținerea și caracterizarea de noi enzime și elaborarea unor noi tehnici de imobilizare.

Prelegerile plenare s-au axat pe tematici moderne actuale în cercetările chimice si biochimice mondiale.

După susținerea prelegerilor plenare au urmat, prezentările orale din cadrul Secțiunii pentru doctoranzi, care s-au desfășurat paralel în doua secțiuni. S-au urmărit 41 de prezentări. Secțiunea pentru doctoranzi s-a organizat sub forma unui concurs, urmărit de comitetele de concurs: 

Secțiunea I.: Dr. HUSZTHY Péter, Dr. JOÓ Ferenc, Dr. MAJDIK Cornelia, Dr. LOVÁSZ Tamás

Secțiunea II.: Dr. HÓRVÖLGYI Zoltán, Dr. KÉKI Sándor, Dr. MAJDIK Cornelia, Dr. NÉMETH Áron

Tot în ziua de 24 octombrie s-au prezentat lucrările poster a conferinței (25). Studenții și-au prezentat lucrările poster sub forma unui concurs (18), din comitetul de concurs, făcând parte:Dr. ALBERT Emőke, Dr. GÁL Emese, Dr. CSAVDÁRI Alexandra,  Dr. MAJDIK Cornelia, Dr. TÓTH Gábor.

Activitățile științifice, prezentările orale, precum și cele poster s-au desfășurat în bune condiții, în sălile Facultății de Chimie si Inginerie Chimică și au fost urmărite de numeroși cercetători și studenți participanți la lucrările conferinței. 

Seara a avut loc o cină festivă într-o atmosferă plăcută, în sala Piramida a Universității Babeș-Bolyai.

Sâmbătă, 26 octombrie dimineața au început dezbaterile pe secțiuni. Cele 44 lucrări prezentate s-au  susținut în trei secțiuni:

Secțiunea I.: Biochimie, Chimie fizică, Chimia mediului, Chimie organică

Secțiunea II: Chimie aplicativă, Chimie alimentară

Secțiunea III: Metodologia educațională

Participanții conferinței și-au prezentat rezultatele cercetărilor recente, prezentările au fost urmate de întrebări și discuții. Tematicile secțiunilor au acoperit mai multe domenii ale chimiei, astfel participanții au avut posibilitatea sa urmărească rezultate noi științifice, din diferitele domenii ale chimiei.

După terminarea prezentării lucrărilor pe secțiuni, a avut loc încheierea festivă a conferinței, si a avut loc decernarea premiilor pentru doctoranzi și studențești.

A Conferința Internațională de Chimie ediția 30-a s-a desfășurat cu succes. 

Programul si volumul conferinței cu abstractele prezentărilor se găsesc pe pagina web a conferinței: http://chem.emt.rohttps://ojs.emt.ro/chem

Evenimentul s-a prezentat în presa locală în cotidianul de limbă maghiară Szabadság, la Radio și TVR Cluj-Napoca:

https://www.kolozsvariradio.ro/2024/10/30/a-kemia-eletetol-az-elet-kemiajaig/
https://www.facebook.com/100050001168484/videos/934609542059798

 

Dr. Majdik Cornelia
   președintele conferinței