Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny, győri döntő

Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny, Győr

beszámolók

 

Herczeg Ágnes, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium fizikatanárnőjének kíséretében, 2023. május 19-én, pénteken hajnalban, 2:30-kor, indultunk busszal Budapestre. Négyen jutottunk tovább az Öveges József Fizikaverseny Kárpát-medencei magyarországi országos döntőjére: Jámbor Anna, Kiss Csongor, Ruff Brigitta, Orbán Dalma.

Budapesten, a Keleti pályaudvaron, vonatra szálltunk és Győrig mentünk. A vonaton kezdett oldódni a hangulat köztünk, hiszen eddig leginkább csak látásból ismertük egymást.

Érkezés után regisztráltunk és ebédeltünk. Ezután átvonultunk a Városházába, az ünnepélyes megnyitóra. A megnyitón sok fontos ember köszöntötte a versenyzőket. Ezt követően városnézésre indultunk. Megnéztük Győr nevezetességeit, mint például a Bazilikát és felengettek a Püspökvár-Toronykilátóba is. Szabadprogramként elmentünk a tanárnővel és megnézhettünk egy festménykiállítást a Győri Nemzeti Színházban.

Vacsora után részt vettünk Härtlein Károly és Tóth Pál tanár urak kísérleti bemutatóján.

Szombat volt a verseny napja. Reggeli után már is kezdődött a döntő első része. Kaptunk egy kísérletelemző feladatot, egy mérési feladatot és egy számítási feladatot. Ebéd után következett a verseny második része. Ekkor került sor a teszt típusú feladatsor és a fizikatörténeti feladat megoldására.

Mikor befejeztük az eredmények megtekintését a MOBILIS Élményközpontba mentünk megtekinteni egy kísérlet-bemutatót. Leginkább a levegőt képező elemeket és azok tulajdonságairol tudhattunk meg sok mindent, de a hanghullámokról is beszéltek. A bemutató után, akárki által kiprobálható kis játékok voltak, amelyek ismertették velünk a kocsik különböző alkatrészeit és azt is, hogy mi történik miközben használjuk.

Este, vacsora után, Pál Zoltán tanár úr kísérleti bemutatóján vettünk részt. Leginkább áramkörök tulajdonságai voltak bemutatva, de Öveges József legkedvesebb kísérleteit is megismerhettük. Többször a mi csoportunk is kiment megnézni közelebbről is a bemutatott kísérleteket.

Vasárnap volt a díjazás. Mindenki csomagokkal ment a városházba, mivel épp azután sokan vonatra kellett szálljanak. Habár nem voltam dijjazva, nagyon örültem Kiss Csongi és Ruff Brigi jó eredményeinek, akik mindketten második díjat nyertek, és Ruff Brigitta két különdíjat is kaptott, a legjobb lány versenyző és a legjobb határon túli versenyző két különdíja is az övé lett.