In memoriam Darvay Béla (1938–2022)

In memoriam Darvay Béla
(1938–2022)

Darvay Béla

Darvay Béla, Bélus 2021 karácsonyán a kolozsvári rádióban hallott egy karácsonyi és újévi üdvözletet – a Korunk főszerkesztője kívánt boldog ünnepeket a beolvasott sorokkal. Mint mondta, nagyon megérintették a hallottak. Rá emlékezve ezért idézném a szöveget: Az ünnep különbözőség, egyfajta varázslatos rendhagyás. Márai Sándort idézve: „Ha az ünnep elérkezik, ünnepelj egészen.” Az ünnep legyen benne a karácsonyi énekben, a fenyőfa gyertyáinak fényében, a baráti beszélgetésekben és nevetésekben. Saint Exupéry tudta, hogy „… csak egyetlen igazi fényűzés van: az emberi kapcsolatoké.” És mivel a karácsony a család ünnepe is, vagy elsősorban az, ilyenkor engedjük közel magunkhoz főként idősebb családtagjainkat, hogy meséljenek, emlékezzenek most, amíg még közöttünk vannak, mert „csakis az emlékezés ad létünknek időbeli kiterjedést” (Bartók). Szép karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok mindannyiunknak!

2022 karácsonyán felhívtam Bélust telefonon, hogy jó kívánságaimat fejezzem ki Neki és családjának. Búcsúzáskor megemlítette ezt a rádiós üzenetet, és arra kért, hogy a feleségem mondja be újra a szövegét. Tekintsék úgy, hogy ez itt általam megtörtént.

Most, hogy Bélus már nincs közöttünk, végképp le kell mondanunk arról, hogy meséljen, emlékezzen a régmúlt, a közelmúlt eseményeiről, történéseiről. Be kell érnünk azzal, amit eddig mesélt, illetve együtt éltünk meg vele.

Ezért aztán engedjenek megemlítenem néhány személyes emléket Bélussal kapcsolatban. Valamikor a hetvenes évek végén találkoztunk először a fizikatanárok városi módszertani körén. Halk szavú, udvarias, de határozott szakfelügyelőnk volt, nagy meggyőző erővel. Lehetetlen volt elutasítani a felkéréseit. Fiatal tanárként engem is feladatokkal látott el. Kilencvenben követett a Brassai líceumi katedrán, ahol az íróasztalomat is megörökölte. A kilencvenes évek elején oroszlánrészt vállalt az EMT fizikaversenyeinek a szervezésében, a nyertes diákokat nemzetközi versenyekre kísérte, és együttműködtünk fizika példatárak, tankönyvek írásában is. Ösztönzésének köszönhetem, hogy ezekben a munkákban részt vehettem. Gyakran közölt a Firka című lapban, a fizika iránt érdeklődő tanulókat pedig kutatásokra biztatta, az elért eredményeiket a Természet Világa pályázatán díjazták. A Körmöczi János fizikusnapok, az EMT és az egyetem által rendezett konferenciák, ankétok, továbbképzők rendszeres résztvevője, előadója volt. Munkásságát a Székely Ferenc-díjjal tüntettük ki. Hiányozni fog az egyre fogyatkozó létszámú példatáríró csoportunk munkamegbeszéléseiről. A kiadás előtt álló elektromosságtani példatárunk megjelenését sajnos már nem érhette meg. Csendes, kedves alakja azonban továbbra is velünk marad.

Darvay Béla, kedves Bélus, nyugodj békében!                       

Kovács Zoltán