Magánerdősök 2023. évi Országos Találkozója

Magánerdősök 2023. évi Országos Találkozója

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének 2023. évi Országos Találkozója Veszprém városában volt megrendezve 2023. november 10-11. között. A rendezvény színhelye a Veszprém Aréna Sport és Rendezvény csarnok volt, mottója: “Aki fát ültet, a jövőre gondol!”.
A Magánerdősök 2023.évi Országos Találkozóján a MEGOSZ elnökségének meghívására, mint az EMT küldöttei 3 személy vett részt: Szakács Sándor, EMT Erdészeti Szakosztály elnöke, Porzsolt Levente a Székelyföldi Magán Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének elnöke, EMT tag, valamint Mocan Ervin, a Zágoni Magánerdészet erdészetvezető helyettese, EMT tag.

kep

 

A 2023. november 10-én a találkozó faültetéssel kezdődött az Aréna zöldövezetes területén.

A rendezvény megnyitóján ünnepi köszöntő beszédet mondott:

 • Porga Gyula, Veszprém polgármestere
 • Mocz András, MEGOSZ elnöke
 • Györffy Balázs, Országgyűlési képviselő, Nemzeti Agrár Kamara elnöke
 • Zambó Péter, Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára
 • Tóth János, Fagazdasági Országos Szövetségének főtitkára

A köszöntő beszédek után a hozzászólók kihangsúlyozták a magán erdők szerepét és a magán erdőgazdálkodás jelentőségét az ország erdőgazdálkodásában, valamint az erdőgazdálkodók felelősségét az erdőgazdálkodás fenntarthatóságában és fejlesztésében.
Porga Gyula Veszprém polgármestere a beszédében kiemelte annak jelentőségét, hogy Veszprém városa elnyerte a 2023-as évi Európai Kulturális fővárosa címét. A köszöntő beszédek után a 2023. évi kitüntetések átadására került sor. Rimler Pál kitüntetésben részesült 3 személy, akik tevékenységükkel kimagasló eredményeket értek el a magán erdőgazdálkodás fejlesztése területén. MEGOSZ emlékérem kitüntetésben szintén 3 személy részesült, akik kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a térségükön lévő, magán erdőgazdálkodás fejlesztésében.
A délelőtti program kultúrműsorral zárult. A rendezvényen felléptek a Szentgáli Szűrös Táncegyüttes tagjai, akik helyi néptáncokat adtak elő. Ebéd után a rendezvény a szakmai konferenciával folytatódott, ahol a következő előadások hangzottak el:

 • Dr. Andréka Tamás, Közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium
  „A magán erdőgazdálkodást érintő jogalkotási feladatok és eredmények
 • Nagy Attila, főosztályvezető, Agrárminisztérium
  KAP- tervezés az erdőben”
 • Szentpéteri Sándor, főosztályvezető, Agrárminisztérium - Erdészeti Fejlesztési Politikai és Innovációs Főosztály
  Hogyan segíti az erdőgazdálkodást a közös agrárpolitika”

Az előadásokat hozzászólások és kérdések követték, a legtöbb kérdés és hozzászólás Dr. Andréka Tamás előadásával kapcsolatban volt. A rendezvény akkreditált volt, a jogosult erdészeti szakszemélyzet, illetve az erdészeti szaktanácsadók és résztvevők számára kredit pontot biztosított. A rendezvény alatt városnézésre is lehetőség adódott, kisvonattal gyerekek és kísérőik számára. Sajnos az időjárás nem kedvezett e program résztvevőinek. A Veszprém Aréna területén a Stihl Kereskedelmi Kft. és a Valkon Kft. gép bemutatóit is lehetőség volt megtekinteni. November 11-én megtekintettük a X. Bakony Expo – bakonyi ízek vásárát, a természet íze - a vidék portékája, amelynek a Veszprémi Erdőgazdaság, VERGA Zrt. volt a fővédnöke, Ugron Ákos vezérigazgató személyében. A kiállítás színhelye szintén a Veszprém Aréna volt. Ugyancsak az Aréna területén, sátorban megtekintettük a VERGA Zrt. – az erdőközelsége dioráma bemutatót.

Szakács Sándor,
EMT Erdészeti Szakosztályának elnöke