Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny – nemzetközi döntő

A versenyt 2023. június 2-4. között szervezte meg a Magyar Természettudományi Társulat, együttműködve az egri Eszterházi Károly Katolikus Egyetemmel.

Az ünnepi megnyitón köszöntő szavak hangzottak el az egyetem vezetőségének részéről. Beszédet mondott dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes, dr. Jevlovszky Pál a Kémia és Fizika Intézet vezetője, valamint a Magyar Tudományos Társulat Kémia szakosztályának elnöke, az országos versenyfelelős dr. Hórvölgyi Zoltán üdvözölte a jelenlévőket. A külhoni Kárpát- medencei résztvevők nevében dr. Majdik Kornélia, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Kémia Szakosztályának az elnöke számolt be az erdélyi verseny szervezéséről, valamint az elért eredményekről.

A köszöntőkben az egyetem vezetői melegen üdvözölték a versenyzőket, kiemelve, hogy milyen fontos a versenyzés, milyen szerepe van a kémia megismerésében, de kiemelték azt is, hogy gondolnunk kell arra is, hogy nem mindig sikerül a legjobbak között a legjobbnak lenni, és ilyenkor sem szabad elkeseredni, negatív élményként emlékezni a versenyre.

A megnyitón két előadást hallgathattunk:

  • dr. Szántay Csaba, tudományos főtanácsadó, egészségügy és oktatási vezető  Richter Gedeon Nyrt.
    Mi fán terem a gyógyszeripari kutató
  • Villányi Attila vezető tanár (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium)
    Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia

Az ünnepi megnyitó a dr. Murányi Zoltán, főiskolai tanár Válogatott kísérleteinek bemutatásával zárult.

Másnap megkezdődött a verseny, mindkét kategóriában a diákoknak három típusú feladatot kellett megoldaniuk:

  • írásbeli vizsga, feladatlap megoldása
  • laborgyakorlat
  • szóbeli vizsga

A feladatok, valamint a javítókulcsok mindhárom típus esetében, mindkét kategóriában az EMT honlapján találhatóak.

 

Nagyon szép és tanulságos kémiaversenyen vettünk részt. Megismerhettük a várost, az Eszterházy Katolikus Egyetem csodaszép épületeit. Köszönjük a szervezőknek a kedves vendéglátást. Gratulálok az erdélyi versenyzőknek, jövőre új versenylehetőség.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Dr. Majdik Kornélia,
az EMT Kémia Szakosztályának elnöke

 

 

Az alábbiakban olvasható Kis Arnold kísérőtanár beszámolója.

 

2023. június 2-4. között zajlott az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a XXXIV. Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny döntője a Magyar Természettudományi Társulat szervezésében.

A végső megmérettetésre a legjobb 60 VII. és VIII. osztályos tanulók vívták ki versenyjogukat, az előző fordulók eredményei alapján. Erdélyt a hetedik osztályosoknál Ercse Ferenc, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója és Kiss Hanna, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola diákja képviselte. A nyolcadikosok kategóriájában Czire Boróka, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból, valamint Bibza Boldizsár a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tanulója versenyzett.

A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a kémia tudományterület sem fejlődhet az együttműködés nélkül, és a hasonló versenyek adják a lehetőséget a fiatal tanulóknak, hogy a fenntartható emberi hálózatot építsék, amely a jövő biztos alapját képezheti. Dr. Majdik Kornélia az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnökhelyettese kiemelte, hogy a verseny elsődleges célja a kémia megszerettetése, ugyanakkor ismertette, hogy erdélyben több, mint 60 iskola 300 diákja csatalakozott az idei versenyhez. A döntőt Prof. Dr. Hórvölgyi Zoltán egyetemi tanár, a Magyar Természettudományi Társulat Kémia Szakosztályának elnöke, a verseny országos felelőse nyitotta meg.

„Mi fán terem a gyógyszeripari kutató?” című előadásában Prof. Dr. Szántay Csaba kifejtette, hogy mennyire fontos az elhivatottság, illetve a kudarcok feldolgozása a kutatások területén. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az érzelmi intelligencia és a tudás között is összhangnak kell lennie, majd a gyógyszer felfedezésének folyamatait mutatta be általánosan. Az izgalmakat Dr. Murányi Zoltán, főiskolai tanár bemutatott kísérletei fokozták.

kep

 

A verseny különlegessége, hogy az írásbeli és laboratóriumi gyakorlati próbát, egy megadott témakörre épített szóbeli megmérettetés is követte. Az erdélyi tanulók annak ellenére, hogy tanmenetüktől kissé eltérő versenystruktúrával találkoztak, derekasan helytálltak. Ercse Ferenc a legjobb gyakorlati próba díját kaphatta meg.

 

 

kep 2

„Nagy kihívást jelentett számomra, hogy a Kárpát-medence legjobbjaival versenyeztem.” fogalmazott Kiss Hanna, majd hozzátette, hogy „Élménydús volt a hétvége minden pillanata. Tapasztalattal, tudással, elköteleződéssel gazdagodtam.”

„A kedves fogadtatás és a bátorító megnyitó ünnepség után tanulságos előadásoknak és látványos kísérleteknek lehettünk szemtanúi.” – mondta Czire Boróka, aki a nap fáradalmait és nehézségeit csapatával az Egri várban zajló sétában vezette le.

kep 3

 

 

Kiss Arnold, kísérőtanár
Sövér Elek Szakközépiskola, Gyergyóalfalu