Búcsúzunk dr. Schwartz Róberttől, az EMT alapító tagjától, a Kémia Szakosztály első elnökétől

1944-2023

Mindannyiunkat megrázott a hír, hogy Schwartz Róbert eltávozott közülünk.
Temetésére 2023. március 23-án, a kolozsvári Sólyom utcai zsidó temetőben, sok-sok barát, ismerős, kollega jelenlétében került sor.
Én személyesen, mint kollega találkoztam vele a Kolozsvári Gyógyszerkutató intézetben, ahol kutató, majd főkutatóként dolgozott és a szintetikus hormonok szintézisével foglalkozott. Nevéhez fűződik számos szteroid hormon alapú gyógyszer technológiai eljárásának kidolgozása. Nemzetközileg elismert kutató, szakfolyóiratokban megjelent cikkei és szabadalmai bizonyítják tudását, szakmai ismertségét.
Mint kollega és jóbarát mindig szívesen segített másoknak, mindannyian nagyon szerettük és tiszteltük. Soha nem kiabált, veszekedett, mindig mindenkihez volt türelme.
Az 1990-es rendszerváltás után az elsők között segített a kolozsvári magyar közösségek megalakulásában, és akkor tudtuk meg, hogy komoly szerepe volt a kommunizmus elleni illegális harcban. Szerkesztette és terjesztette a Kiáltó szó rendszer elleni kiáltványt. Bátorságáért, elhivatottságáért mindannyian tiszteltük.
A változások során, lehetőség nyílt magyar tudományos társaságok létrehozásához, megszervezéséhez. Természetes volt, hogy dr. Schwartz Róbert az elsők között volt, aki Selinger Sándorral, első elnökünkkel, megszervezte és alapító tagként részt vett az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Tarsaság megalapításában, mely műszaki és természettudományi területen dolgozó szakembereket tömörített. Ő szervezte meg a kolozsvári magyar vegyészek, kutatók, kémiatanárok alkotta Kémia Szakosztályt. Szervezetünk, ahogy sokat emlegetjük, EMT, az 1990-es alapítása óta sikeresen működik.
Dr. Schwartz Róbert támogatta és segítette a magyar egyetemi oktatás létrehozását és fejlesztését.
Közben bekapcsolódott a romániai magyar politikai életbe, az RMDSZ különböző szintű választmányi tagja, a Szabadelvű kör nevű platform országos titkára.
1990-től a Hungarian Human Rights Foundation erdélyi irodavezetőjeként és webszerkesztőjeként dolgozott.
A későbbiekben, 2010-től a kolozsvári Zsidó Hitközség vezetője. Nevéhez fűződik a Holokauszt Mártírjai emlékmű felállítása (Caragiale park), a zsidó deportáltak emléktemplomának felújítása (Horea út) és a Zsidó Kulturális Központ alapítása.
Temetésén mindannyian meghatódva hallgattuk életét és elért eredményeit.
A jelenlevők tisztelettel és szeretettel kísérték utolsó útjára.

 

Emlékét tisztelettel megőrizzük!


Dr. Majdik Kornélia, az EMT Kémia Szakosztályának elnöke