55. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny – debreceni döntő

2023. április 14–16. között rendezték az 55. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét Debrecenben. A versenyen részt vett az EMT által Kolozsváron megszervezett erdélyi fordulón továbbjutott 6 legjobb eredményt elért diák is. Gál Emese tanárnő kísért el minket a versenyre. Pénteken délután érkeztünk meg a szállásra, a Kassai úti Campus hoteljébe, miután regisztráltunk és eligazítást kaptunk.

Este pedig, vacsora után, a megnyitón vettünk részt, amely a Nagyerdei Lovardában volt. Szombaton reggel busszal jutottunk el a főépületi Campusra, ahol a 10-11. osztályosok a laborgyakorlattal kezdtük a versenyt a Kémiai Épületben, majd 45 perces szünettel 11 órakor az írásbeli fordulón vettünk részt, amelyet az Élettudományi Épület nagy előadótermében szerveztek meg. A 9. osztályos diákok az írásbeli vizsgával kezdték, majd ezután jött a gyakorlati rész. A fordulók után megebédeltünk, majd a kémia szakos egyetemi hallgatók vezetésével megnéztük az egyetem botanikus kertjét és a főépületet. Később mi, diákok is szabadon felfedezhettük a Campust és a közelben levő Nagyerdőt. Vacsora után az Élettudományi Épületben megrendezett eredményhirdetés következett, egy előadással bevezetve, majd gyalog visszatértünk a Kassai úti szállásunkra. Vasárnap reggel kezdődött a szóbeli vizsga, ahol az első helyezetteknek 5 perces előadást kellett tartaniuk egy adott témáról. A szóbeli fordulóra a Jogi kar épületében került sor, majd a verseny záró ünnepsége, a díjkiosztó zárta az eseményt. A verseny betekintést nyújtott a magyarországi középiskolai és egyetemi kémia oktatásba, és számos élménnyel gazdagított. Köszönet az EMT-nek, az MKE-nek és a Debreceni Egyetemnek a lehetőség megteremtéséért, mely lehetővé tette, hogy részt vegyünk a magyarországi országos döntőn, hasonló esélyekkel induljunk a versenyen a magyarországi diákok mellett!

Vitos Bendeguz,
Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

 

 

Az 55. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjén az Erdélyi döntőn nyertes diákok vettek részt. Az erdélyi verseny I. fordulóján több mint 400 középiskolás diák vett részt, innen a II. fordulóra 36 középiskolás diák ment tovább. A Kémia és Vegyészmérnöki karon megszervezett Erdélyi döntőn az első 10 (IX.)‒10 (X-XI.) diák vett részt.

A Debrecenben megszervezett országos versenyen részt vevő diákok ügyesen teljesítettek, mind a gyakorlati, mind az elméleti próbákon, megtapasztalhatták és megismerhették a magyarországi diákok felkészültségét, valamint a magyarországi laborgyakorlatok jellemzőit, nehézségeit. Utolsó napon a szóbeli vizsgák során betekintést nyerhettek a nyertesek által 15-15 perc alatt kidolgozott témák előadásmódjába és a pontozási kritériumokba.

Köszönjük minden kémia szakos felkészítő tanárnak a fáradságos munkát, hogy vállalták a tehetséges diákok felkészítését az Irinyi versenyen való részvételre.

Köszönjük továbbá a verseny tudományos bizottságának, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kéma és Vegyészmérnöki karának, a Magyar Kémikusok Egyesületének és az EMT titkárságának, hogy lehetővé tette a versenyen való részvételt.

Reméljük, jövőre újra találkozunk az Irinyi János Kémaversenyen.

Dr. Gál Emese, docens,
a verseny tudományos bizottságának tagja,
a debreceni verseny kísérő tanára