FIRKA-műhely 1.: BBC micro:bitek – a menő cuccok alapjai

FIRKA-műhely beszámoló
Firka-muhely 1.

2021. június 15-én, 18 órától került sor a 30 éves FIRKA (Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok) folyóirat szerkesztősége által kezdeményezett első online FIRKA-műhelygyakorlatra.

(Az előadás visszanézhető itt.)

A BBC micro:bitek, a menő cuccok alapjai címmel tartott előadás során, a természettudományos diáklap informatika rovatának szerkesztője, Dr. Kovács Lehel István, a műhelygyakorlat ötletgazdája, bevezette a hallgatóságot a micro:bitek programozásának sajátos világába.

Se a téma, se az előadó nem volt ismeretlen a FIRKA olvasói számára. A szerző számos, – néha FIRKA-évfolyamokon is átívelő – sorozatokban közölt a LEGO robotok, drónok, terepfelmérő robotok programozásáról, az ezekkel való kísérletekről.

Kovács Lehel István

Dr. Kovács Lehel István

Az interaktívnak szánt bemutató során a szerző a lapban közölt elméleti tartalmakat kívánta kiegészíteni gyakorlati alkalmazásukkal, ismertetve, hogy mik is a mico:bittek, mire lehet őket használni, miként lehet programozni őket.

A BBC koordinálása alapján kifejlesztett micro:bit egy kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. Az eszközt egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk, hasonlóan a Scratch környezethez. A számos szenzoros kiegészítők által, és a külső, például LEGO Technic modulokkal való integráltságuk révén, a micro:bit programozást elsajátító diákok kreatív eszközöket alkothatnak, pl. okosórát, lépésszámlálót, nyomkövető robotot, riasztókat, játékokat, egyszerűbb automatizált műveletsorokat, de akár bonyolultabb méréseket, szimulációkat is megvalósíthatnak.

microbit

A mikrovezérlő lapka alacsony ára, a könnyű programozhatósága, az ehhez szükséges, az interneten ingyenesen elérhető fejlesztői környezet, valamint a jó minőségű oktatói tartalmak, mind megerősítették a hallgatóságot abban, hogy a középiskolai informatikai oktatási célra létrehozott egylapkás mikrovezérlő sokrétű alkalmazhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt.

Az előadás során elhangzott, hogy akinek nincs még ilyen mikrokontrollere, de szívesen kipróbálná magát az efféle menő cuccok területén, azt könnyűszerrel megteheti a webes szimulátorokon programozható virtuális micro:bittek révén.  

microbit progamozas

A sorozat az őszi iskolakezdés után folytatódik.

Az előadás visszanézhető itt.