Öveges József - Vermes Miklós Fizikaverseny, I. forduló

Időpont

Társaságunk a 2023-2024-es tanévben is megszervezi az Öveges József – Vermes Miklós Fizikaversenyt a fizika iránt érdeklődő általános- és középiskolás diákok számára. A verseny célja: tehetségnevelés (problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező képességek fejlesztése), valamint a tehetség kibontakoztatását segíteni az oktatásban.

A verseny szerepel az Oktatási Minisztérium 2023-2024. évi országos versenynaptárában!

A verseny fordulóinak időpontjai, helyszínei:

I. forduló – helyi szakasz (a helyi iskolákban zajlik, azonos időpontban mindkét verseny esetében)
2024. február 6., kedd 

II. forduló – megyei szakasz (a helyi iskolákban zajlik, azonos időpontban mindkét verseny)
2024. március 12., kedd, (13-15 órák között)

III. forduló – országos döntő
2024. április 12-14., János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár


Öveges József Fizikaverseny, nemzetközi döntő: 2024. május 10-12., Győr
Vermes Miklós Fizikaverseny, nemzetközi döntő: 
2024. június 16-19., Sopron

A nevezés módja

A versenyekre való bejelentkezés a honlapon található jelentkezési lap alapján történik, mely beküldési határideje: 2024. február 2.

Felhívjuk a versenyzők és felkészítő tanáraik figyelmét, hogy a 2024-es Öveges-Vermes fizikaversenyre a fordulónként kért anyag megegyezik a romániai fizika olimpia 7-11. osztályokra vonatkozó programjában kért anyaggal. A program tartalmazza a helyi fordulóra kért anyagot is. A program letölthető az alábbi linken: https://portal.eduhr.ro/programa-pentru-olimpiada-de-fizica/.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden osztály esetén a program tartalmazza az előző évnek az országos döntőre kért anyag utáni részét is.

Azért döntöttünk így, mert egyrészt nehéz kevés anyagból változatos feladatokat nyújtani, főleg a megyei, II. fordulóra, másrészt, a verseny minisztériumi akkreditálása is könnyebb lehet, ha ugyanazokat a követelményeket fogalmazzuk meg, mint a romániai fizika olimpia esetében.

Végül azzal a kéréssel fordulunk a fizikatanárokhoz, hogy a fenti program szerint küldjenek be feladatjavaslatokat (megoldással együtt) a kovzoli7@yahoo.com címre.

Tisztelettel kérünk minden kedves tanár kollégát, szigorúan ügyeljenek a verseny tisztaságára!

Amennyiben a verseny lebonyolításával kapcsolatosan kérdésük, problémájuk adódna, kérjük keressék a Versenyszervező Bizottság titkárságát.

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

FIRKA folyóirat megrendelői lehetőség: a FIRKA megrendelhető az EMT kolozsvári titkárságán (tel.: +40-744-783237, emt@emt.ro elérhetőségeken) vagy az iskolákban a helyi terjesztőknél. Folyóiratunk 4 alkalommal jelenik meg tanévenként, számonként 60 oldalas terjedelemben. Az éves előfizetés 20 lej. A FIRKA archívum elérhető honlapunkon: https://www.emt.ro/kiadvanyok/firka/archivum.