XXIX. Öveges József Kárpád-medencei Fizikaverseny / magyarországi döntő

XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny
- beszámoló a magyarországi döntőről -


2019. május 24-26. között került sor Győrött a XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjére az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében.

Idén az erdélyi csapat kiutazása izgalmasra sikeredett, busszal, vonattal igyekeztünk a verseny színhelyére. Kis csapatunk tagjai: Dobra László Edgár, Orosz Soma, Csősz Andrea-Gabriella, Vígh Levente-Dániel. Az utazás fáradalmait gyorsan feledtette örömünk, hogy nem késtük le az első nap programjait. A regisztráció után ebéd, majd a megnyitóra való készülődés következett. Ezúttal, sajnálatunkra, a megnyitó nem a Városháza dísztermében került megrendezésre.

Városnézés

Gyönyörű időnk volt a városnézéshez. Emlékezetes marad számunkra a Jedlik Ányos munkásságához kapcsolódó kiállítás, a szép belváros sok szobrával, Szent László hermája és a sokféle finom kézműves fagyi, amit megkóstolhattunk. Vacsora után a könyvtárban a kísérletezésé lett a vezető szerep. Hӓrtlein Károly és Tóth Pál tanár urak kísérleti bemutatója magával ragadta hallgatóságát.
Igazi fizika-showban volt részünk.

Kisérletek

A második napon kezdődött a verseny. A döntő első része a bemutatásra kerülő kísérlet elemzésével, a számításos feladatok megoldásával kezdődött és a gyakorlati mérés elvégzésével folytatódott. Ezalatt a kísérő tanárok megbeszélésen vettek részt a kollégium klubjában. A beszélgetést Lévainé Kovács Róza, az ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportjának elnöke vezette. A megbeszélésen felmerültek a szervezéssel kapcsolatos problémák. Szó esett a pénzhiányról, a támogatások kis mértékéről. Ebéd után folytatódott a verseny. A gondolkodtató, teszt típusú és a fizikatörténeti feladatok megoldása következett. Mire a tanulók befejezték a versenyzést, már ki voltak függesztve az épület falára a megoldások. A legtöbb kritikus megjegyzés a fizikatörténeti kérdésekre vonatkozott. Olyan nem lényeges részletekről szóltak, amelyeket hosszú távon nem jegyzünk meg. Ugyanakkor, ebben a versenyszámban kapott pontok meghatározóvá válnak a végső rangsor kialakulásában. Rövid pihenő után a Mobilis Interaktív Kiállítási Központot látogattuk meg. Kipróbálhattuk a kiállított szerkezeteket, amelyek a technikai megoldások jobb megértését szolgálták. Vacsora után Pál Zoltán tanár úr bemutatóját láttuk, lélegzetelállító kísérletekkel, Öveges professzor szellemében. Csapatunk tagjai egyetértettek abban, hogy a bemutatók alatt látott kísérleteknek köszönhetően, nőtt a fizika iránt való érdeklődésük, kíváncsiságuk.

Vasárnap reggel, még egyszer ünneplőbe öltözve hallgattuk a biztató szavakat, hogy mindenki nyertesként fogja elhagyni ezt a helyet, hiszen eljutni az országos döntőre, ez is hatalmas elégtétel tanárnak, tanítványnak egyaránt. Mi mind úgy éreztük, ezzel teljes mértékben egyetértünk, a három nap alatt sok élményt gyűjtöttünk, ezektől gazdagodva térünk haza.

Díjazottak

A legeredményesebb határon túli versenyzőnek járó különdíjat a két nyolcadikos tanuló kapta csapatunkból, ugyanakkora pontszámmal: Dobra László Edgár Kézdivásárhelyről, Bartha Zsolt tanítványa és Orosz Soma Gyergyószentmiklósról, aki Magyari Etelka tanítványa. Hetedikeseink (Csősz Andrea-Gabriella és Vígh Levente-Dániel) sem csüggedtek, jövőre újból megpróbálnak eljutni erre a versenyre, hiszen annyira érdekes és szép volt.

Pisak-Lukáts Katalin
Dr. Bernády György Általános Iskola, Marosvásárhely