Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny, Versenykiírás 2019-2020-as tanév

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében a 2019–2020-as tanévben négy fordulóban kerül sor a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny lebonyolítására.

A verseny időpontjai

I. forduló, helyi szakasz:
2019. október 22., kedd

II. forduló, megyei szakasz:
2019. november 6., szerda (I. korcsoport 15.00–17.00; II–III. korcsoport: 15.00–18.00 óra)
A tételeket egy órával a verseny kezdete előtt küldjük el e-mailen, a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.

III. forduló, országos (erdélyi) döntő:
2020. január 11., szombat (I. korcsoport: 9.30–12.30 óra, II–III. korcsoport: 9.30–14.30 óra)

IV. forduló, budapesti döntő:
2020. március 7., szombat (I. korcsoport: 10.00–13.00 óra, II–III. korcsoport: 10.00–16.00 óra)

A verseny tárgya és követelményei

  • informatikai és programozási alapismeretek, különféle stílusú programozási nyelvek főbb jellemzői;
  • informatika-alkalmazási alapismeretek az iskolai közismereti tárgyak, valamint az egyszerű adatfeldolgozás stb. témaköréből;
  • problémamegoldás alapvető algoritmusok segítségével;
  • rendszerszemléletű feladatmegoldás, programok kidolgozása.

Archívum (előző évek feladatai és megoldásaik): http://nemes.inf.elte.hu/nemes_archivum.html
Ajánlott irodalom: http://nemes.inf.elte.hu/index.html#irodalom
A verseny megyei, országos és nemzetközi fordulójában központi feladatsort oldanak meg a versenyzők, amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítanak. A versenyen semmilyen segédeszközt nem szabad használni.

A versenyt három korcsoportban hirdetjük meg

I. korcsoport: 5–8. osztályosok
II. korcsoport: 9–10. osztályosok
III. korcsoport: 11–12. osztályosok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a II. és III. korcsoport azonos feladatokat kap, a III. korcsoport nem azonos az Informatika OKTV-vel!

Jelentkezés

Online, az EMT honlapján: http://infoverseny.emt.ro/
Határidő: 2019. október 15.

A versennyel kapcsolatos minden tudnivalót, tájékoztatót, feladatokat, módosítást, stb. a jelentkezési lapon megadott e-mail címre küldünk.
Fontos: MINDEN regisztrációs űrlap beérkezését visszaigazoljuk, ezért ha a beküldéstől számított 2–3 munkanapon belül nem kaptak közvetlen visszajelzést a verseny szervezőjétől, ez azt jelenti, hogy jelentkezési lapjukat nem regisztrálta a rendszer.

A verseny részletei

I. forduló, helyi szakasz
A verseny szervezésében közreműködő szaktanárok helyileg, az iskolákban versenyeztetik a diákokat, az általuk összeállított – papíron megoldandó – feladatok alapján 2019. október 22-én. Erre a fordulóra a Versenyszervező Bizottság nem küld versenyfeladatokat. A feladatsort úgy kell összeállítani, hogy az elérhető maximális pontszám 200 legyen. A 100 pontot elért tanulók továbbjutnak a megyei szakaszra.

II. forduló, megyei szakasz
A verseny megyei szakasza ugyancsak a benevező iskolában zajlik. A dolgozatok megíratásával és kijavításával kapcsolatos költségeket az iskola viseli.
Időpontja: 2019. november 6., szerda, (I. korcsoport 15.00–17.00 óra; II–III. korcsoport: 15.00–18.00 óra).
Az I. korcsoportban induló versenyzőknek 3–5 kisebb feladatot kell megoldaniuk papíron. A feladatok között van olyan, amelyet választhatóan számítógépen vagy számítógép nélkül lehet megoldani.
A II–III. korcsoportban induló versenyzőknek 5–10 kisebb feladatot kell megoldaniuk papíron.
A dolgozatokat az iskolákban javítják a központilag küldött javítási útmutató alapján. A legalább 200 pontot elért dolgozatokat az iskolák postázzák az Erdélyi Regionális Versenybizottság (ERVB) részére, az EMT postacímére (400750 Cluj-Napoca, O.P. 1, C.P. 140) 2019. november 20-ig (postai bélyegző dátuma).
A harmadik fordulóba jutás ponthatáráról az ERVB dönt a rendelkezésre álló helyek és számítógépek függvényében.

III. forduló, országos (erdélyi) döntő
A harmadik versenyforduló helye és ideje: Marosvásárhely, Sapientia EMTE, 2020. január 11., szombat, (I. korcsoport: 9.30–12.30 óra, II–III. korcsoport: 9.30–14.30 óra).
Az erdélyi döntőn a versenyzőknek 3–5 kisebb programot kell megírniuk Pascal (Free Pascal, Lazarus), C/C++ (Code Blocks, MinGW Studio, Visual Studio) vagy C# (Visual Studio) nyelvet használva.
A dolgozatokat az ERVB javítja a központilag küldött javítási útmutató alapján. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják az első fordulós pontszám 25%-át. A negyedik fordulóba jutás ponthatáráról az ERVB dönt, a rendelkezésre álló helyek száma alapján.
Az erdélyi döntő résztvevőinek utazási költségét a küldő iskola vagy a résztvevő fedezi.

IV. forduló, budapesti döntő
A negyedik forduló Budapesten lesz megszervezve 2020. március 7-én, szombaton (I. korcsoport: 10.00–13.00 óra, II–III. korcsoport: 10.00–16.00 óra).
A döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (Budapest XI., Pázmány Péter sétány 1/C). A döntőben a versenyzőknek 3–5 nagyobb programot kell megírniuk számítógépen.
A dolgozatokat az országos versenybizottság tagjai javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják a harmadik fordulós pontszám 25%-át. Minden résztvevő elismerő oklevelet kap.
A budapesti döntő résztvevőinek utazási költségét részben az EMT, részben a küldő iskola vagy a résztvevő fedezi.