A labortevékenység szerepe a kémiaoktatásban • Versenyfelkészítő – Labortevékenység • beszámoló

Ebben az évben október 22-26. között az EMT Kémia Szakosztálya közösen a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézetével, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) támogatásával nagysikerű rendezvényt tartott a IX-XI. osztályos kémia iránt érdeklődő tanulók számára.

A labortevékenység megvalósítását Dr. Gál Emese és Dr. Tötös Róbert biztosította, valamint köszönet Kegyes Marika technikusnak, aki nagy szeretettel fogadta, előkészítette és segítette a résztvevő diákokat. Külön köszönet Dr. Gál Emese tanárnőnek, aki megálmodta, megtervezte és előkészítette a tevékenységet.

Ez alkalommal nem az előadásokra, hanem a labortevékenységre került a hangsúly, mégpedig a titrálási eljárásra, hiszen az Irinyi kémiaverseny magyarországi döntőjén ez nagy segítséget jelent. Nagy volt az érdeklődés, de azért, hogy mindenki egyénileg tudjon dolgozni, csak 20 diákot fogadhattunk.

labor

 

A kezdeti nehézségek legyőzése után, mindenki sikeresen megismerte a titrálás elméleti és gyakorlati problémáit, megtanulta, hogyan használjuk a bürettákat, pipettákat és általában a laborfelszerelést. A számítások is kicsit idegenek voltak a diákok számára, de hamar megértették a számítás menetét, így a rövid 5 nap után mindenki el tudta végezni a mérést és ki tudta számolni a kért koncentrációkat.

Az alábbiakban közöljük az összevont programot:

Megnyitó előadás:

 • Dr. Majdik Kornélia: A kémiaversenyek szerepe a kémiai oktatásban

Labortevékenységek:

 • Dr. Gál Emese: A titrálásnak, mint analitiakai módszernek az ismertetése.

Ismerkedés a laborral, vegyszerekkel, üvegedényekkel. Munkavédelmi szabályzat ismertetése.

Elvégzett laborgyakorlatok:

 • Étrendkiegészítő tabletták cinktartalmának meghatározása komplexometriás titrálással
 • C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmú minta hatóanyag-tartalmának meghatározása
 • Oxálsav mennyiségének a meghatározása KMnO4-os titrálással
 • Kóla foszforsav-tartalmának a meghatározása  
 • Borkősav meghatározása sav-bázis titrálással
 • Vastartalmú minta összes vastartalmának meghatározása
 • Réz ionok meghatározása jódometriásan
 • Ecetsav koncentrációjának meghatározása sav-bázis titrálással
Labortevékenység

A labortevékenységek mellett a diákok a következő érdekes előadáson vettek részt:

 • Dr. Paizs Csaba: A kutatómunka jelentőségének bemutatása biológiai rendszereken keresztül.

A diákokat Dr. Irsai Izabella, Maros megyei tanfelügyelő, Nyitrai Apollónia a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum, valamint Fülöp Katalin, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium kémiatanárnői kísérték el. Fontosnak tartjuk, hogy ebben az időszakban a tanulók a diáklaborokon kívül megismerhették a kutatólaborokat és a rendkívül értékes berendezéseket, mellyel a Kémia és Vegyészmérnöki Kar rendelkezik, valamint találkoztak a kar ifjúsági szervezetével, a KOMIX-szal, ahol rövid bemutató után beszélgethettek, és megismerhették a tanulás és a diákélet nehézségeit és szépségeit.

A tevékenység végén rövid kérdőívek kitöltésével kaptunk visszajelzést a diákoktól.

csoportkép

Örömmel elmondhatjuk, hogy mindenkinek nagyon tetszett, és ami a legfontosabb, mindenki szeretne a továbbiakban is részt venni hasonló labortevékenységeken.

Kémcső

A diákok egy-egy résztvételi oklevelet kaptak a workshopon való sikeres részvételről, valamit egy kis emlékajándékot, színes ciklodextrinnel töltött kémcső formájában.

 

 

Dr. Majdik Kornélia