Medvehagyma, gyöngyvirág

Itt a tavasz, március van, mindenki vágyik a természetbe, megkezdődnek a tavaszi kirándulások, melyek során örömmel figyeljük a megjelenő tavaszi virágokat, növények. Ilyen a medvehagyma is, mely az utóbbi években újra előkerült és divatossá vált, számos gasztronómiai különlegességben szerepel, de ilyen a gyöngyvirág is, mely talán kicsit később, de kora tavasszal jelenik meg.

Jó tanácsok a medvehagyma gyűjtéséhez - Gyógynövénylap.hu

medvehagyma

A májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) gondozása - CityGreen.hu

gyöngyvirág


Figyelem!

Fontos tudni, hogy a medvehagyma a gyöngyvirággal hasonló körülmények között élő szintén tavaszi növény, de amíg a medvehagyma nem mérgező, kellemes aromájú, a gyöngyvirág minden része mérgező, gyönyörű, de veszélyes, emberi fogyasztásra nem alkalmas növény!

Fontos az óvatosság, ha medvehagymát gyűjtünk figyeljünk a különbségekre:

  • a növények illata, a medvehagyma fokhagyma, míg a gyöngyvirág kellemes illatú (a leveleit szétmorzsolva érezzük a különbséget)
  • a levelek formája, a medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, hosszú nyelű, 3-4 cm széles. A gyöngyvirág levele 6-8 cm széles, fényes fonákja van.
  • a virágok erőteljesen különböznek, a medvehagyma virágja kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik, a gyöngyvirág virágai viszont harang alakúak, a szár mentén nőnek.

Fontos tudni, hogy a medvehagyma a gyöngyvirággal hasonló körülmények között élő szintén tavaszi növény, melyet domboldalon, erdőségekben kirándulva, gyakran nagy területeken láthatunk. Ilyenkor, kora tavasszal a növények még nincsennek kifejlődve, csak a levelei bújnak, így könnyen összetéveszthetőek.

Részletes bemutató, hatóanyagai, felhasználási lehetőségei, illetve mérgezési tünetei a Csodaszép, gyógyító, mérgező növényeink Májusi gyöngyvirág című cikkben olvasható (lásd a FIRKA 2015/2016-4. 28-31. old.).