Regulament spec.CCHIJ 2024.pdf
Concursul este organizat de Ministerul Educației (ME), Direcția Minorități (DM), Asociația Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania în parteneriat cu Liceul Teoretic „Báthory István” din Cluj-Napoca, prin inspectoratele școlare/unitățile de învățământ subordonate, instituții de învățământ superior și de cercetare din țară sau din afara țării, edituri, organizații nonguvernamentale, asociații, organizații ale societății civile, structuri asociative locale, instituții de cultură etc.
Responsabilitatea întocmirii Regulamentului specific al Concursului de Chimie „Irinyi János” revine Asociației Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania, iar responsabilitatea organizării și desfășurării concursului revine, în funcție de etapă, unităților de învățământ preuniversitar, inspectoratelor școlare, Asociației Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania, Liceului Teoretic Báthory István din Cluj-Napoca.
Concursul de Chimie „Irinyi János”, numit în continuare CCHIJ, se desfășoară pe două categorii de vârstă:
- Categoria I: clasa a IX-a
- Categoria II: clasele a X-a și a XI-a
CCHIJ are următoarele etape:
1. Etapa pe școală/locală constă într-o probă scrisă în cadrul căreia se evaluează competențele generale și specifice disciplinei de chimie. Selecția se face la nivel de școală de către profesorul de chimie.
2. Etapa județeană se organizează în una dau două centre arondate din fiecare județ, în care sunt participanți la concurs.
Etapa constă dintr-o probă scrisă în cadrul căreia se evaluează competențele generale și specifice disciplinei de chimie. La această etapă, subiectele probelor scrise este elaborată de către Comisia Centrală și trimisă prin e-mail în ziua concursului, cu 1 oră înainte de ora de începere a concursului și subiectele sunt multiplicate în funcție de numărul de participanți la etapă.
3. Etapa națională a concursului se organizează la Cluj-Napoca, la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică al UBB Cluj-Napoca și participa 20 de elevi cu cele mai bune rezultate obținute la faza județeană.
Concursul constă din o probă teoretică scrisă și una orală, de laborator susținute din tematica concursului național. Organizarea și desfășurarea probelor de evaluare se realizează cu respectarea prevederilor cuprinse în Metodologia-cadru.
4. Etapa internațională
Primii 6-7 elevi cu cele mai bune rezultate la faza națională se califică la etapa internațională care se organizează de către Asociația Chimiștilor Maghiari din Ungaria, organizatorul concursului în Ungaria.
Comitetul de organizare Concursului de Chimie „Irinyi János”
Dr. Majdik Cornelia, vicepreședinte ASMTȘT, președintele Departamentului de Chimie
Dr. Gál Emese, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Fac. de Chimie și Ing. Cluj-Napoca
Dr. Sógor Csilla, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Cluj-Napoca
Péter Rozália, Liceul Unitarian János Zsigmond, Cluj-Napoca
Horváth Erika, Asoc. Societatea Maghiară Tehnico-Științifică din Transilvania-EMT