EMT Tájékoztató 2021 / 1.

Újévi elnöki köszöntő
Dr. Köllő Gábor, EMT elnök újévi köszöntője.

 

A FIRKA folyóirat 30 éves fennállásának megünneplése
 

FIRKA 30 logo

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a FIRKA – Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok természettudományos folyóirat szerkesztősége,
ünnepi eseményt szervez a folyóirat megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

Az eseményre a vírushelyzet okozta korlátozások miatt online kerül sor, 2021. február 20-án, szombaton, 10 órai kezdettel.

Szeretettel várjuk a virtuális térben zajló rendezvényünkre, melyhez a következő linkre kattintva csatlakozhat: meet.google.com/hob-tfhh-xbp
A rendezvény online felületéhez használati útmutató.
Az esemény meghívója és programja letölthető itt.

 

Tudományos konferenciák

https://emt.ro/sites/default/files/styles/esemeny_logo/public/konferencialogo/2017-10/logo_oget2.jpg?itok=9Oxx-f7M

XXIX. Nemzetközi Gépészeti Online  Konferencia OGÉT 2021 ●  meghirdetés
2021. április 23.

A jelenleg is tartó járványhelyzetre való tekintettel, úgy ítéljük meg, hogy kevés remény maradt arra, hogy tavasszal személyesen is találkozzunk. Ezért az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság vezetősége és a Nemzetközi Gépészeti Konferencia szervezőbizottsága úgy határozott, hogy az OGÉT konferenciát online térben szervezi meg. A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • A bejelentkezés és előadás bejelentése, rövid absztrakt beküldése: 2021. február 1.
  • A dolgozat elfogadásának visszaigazolása: 2021. február 8.
  • A bejelentett és elfogadott előadás anyagának beküldése lektorálásra az emt@emt.ro e-mail címre: 2021. február 19.
  • Részvételi és publikációs díj utalása: 2021. április 18.

l

 

 

 

XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia BKF 2021meghirdetés
2021. május 7
8.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság vezetősége (EMT), valamint a társaság Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya együttesen úgy döntött, hogy a XXII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát 2021. május 78. időszakban tartja meg a lehetőségek szerint online vagy a hagyományos módon. A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

  • Jelentkezés, előadás/poszter bejelentése és anyagának beküldése az emt@emt.ro e-mail címre:
    2021. február 15.
  • A bejelentett előadás vagy poszter elfogadásának visszaigazolása: 2021. február 30.
  • Jelentkezési határidő (előadás/poszter nélkül): 2021. március 30.

 

Hírek

EMT–Rendezvénynaptár 2021


I. Kárpát-medencei Kindler-Láng fenntartható fejlődés tanulmányi versenyFókuszban a hulladék témában  hirdette meg a 2020/2021. tanévben első alkalommal a budapesti székhelyű Magyar Természettudományi Társulat Környezettudományi Szakosztálya.
A versenyre 7-8. osztályos diákok jelentkezését várják.
A korábban kiírt eredeti, jelentkezési határidőt meghosszabbították, így 2021. február 28-ig lehet jelentkezni a versenyre.

 

Megjelent a FIRKA 2020-2021 / 2. száma

Ismerd meg: Remdesivir, az első EU által engedélyezett SARS-CoV-2 elleni hatóanyagÉrdekes informatika feladatok – XLV. – Kitöltőalgoritmusok alkalmazásai ● LEGO robotok – XXV. ● A lézercsipesz – I. ● Miért lettem fizikus – Dr. Nemes Incze Péter ● Tények, érdekességek az informatika világából; Honlap-ajánló: https://www.hungaricana.hu; Tudománytörténet: Megemlékezés Kékedy László egyetemi tanárról; Katedra: Fizikai jellegű kérdéstípusok és a XI. osztályos fizika tananyag nehézségi foka; Kísérlet, labor: Ünnepi gyertya készítése; Firkácska: Alfa és omega fizikaverseny; Feladatmegoldók rovata: Kitűzött és megoldott kémia feladatok ● Kitűzött és megoldott fizika feladatok; Híradó: Természettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek; Vetélkedő: Szúdoku: A fizika fontosabb elvei – II.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

A kiadvány archívuma.

 

Aktuális hírek

Húszéves a Wikipédia

WIKI

A Wikipédia 2001-ben indult, neve a hawaii wiki wiki kifejezésből ered, amelynek jelentése fürge, nagyon gyors. Működését a Wikimédia Alapítvány biztosítja, amely egy San Franciscó-i székhelyű non-profit közhasznú alapítvány. Tevékenységét mintegy 30 alkalmazott és egy kilenctagú kuratórium irányítja, több tízezer önkéntes szerkesztő közreműködésével. Az alapítvány üzemelteti magát a lexikont és a testvérprojekteket (mint pl. Wikiszótár, Wikikönyvek, Wikidézet, Wikiegyetem, Wikiforrás, Wikidata, Wikimedia Commons).

Dr. Kása Zoltán írása a Wikipédiáról itt olvasható.