EMT Tájékoztató 2022 / 1.

Tudományos konferenciák

l

XXIII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia – BKF 2022  meghirdetés
2022. május 12-15.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság vezetősége és a Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia szervezőbizottsága úgy tervezi, hogy a BKF konferenciát 2022-ben Kézdivásárhelyen szervezi meg. A bemutatott előadások nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, a Google Tudós által indexelt online konferencia kötetben jelennek meg.

Határidők:

 • Előadás/poszter bejelentése, rövid absztrakt beküldése: 2022. április 1.
 • A bejelentett előadás  elfogadásának visszaigazolása, vagy poszterre jelölése: 2022. április 11.
 • Regisztrációs űrlap beküldése: 2022. április 15.

epko

XXVI. Nemzetközi Építéstudomány Konferencia – ÉPKO 2022 ● meghirdetés
2022. június 9-12.

2022-ben az  ÉPKO konferenciát - amennyiben ezt a járványhelyzet lehetővé teszi - Csíksomlyón szervezzük meg. A XXVI. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián bemutatott előadások, akárcsak az elmúlt években, online kötetben jelennek meg.

Határidők:

 • Előadás bejelentése, rövid absztrakt beküldése: 2022. május 1.
 • A bejelentett előadás teljes anyagának beküldése: 2022. május 15.
 • Regisztrációs űrlap beküldése: 2022. május 10.
 • Cégbemutató űrlap beküldése: 2022. május 15.

 

EMT–Rendezvénynaptár 2022

Diákrendezvények

Öveges József és Vermes Miklós Fizikaversenyek ● meghirdetés
2022. március 9.

Társaságunk a 2021–2022-es tanévben is megszervezi az Öveges József és a Vermes Miklós Fizikaversenyeket a fizika iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok számára. További részletek és a versenyekre való bejelentkezés űrlapja a fizikaversenyek linken található.

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny ● beszámoló

A Nemes Tihamér  Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny 2021/2022-es tanév erdélyi döntőjére 2022. január 8-án került sor. A verseny három versenyközpontban zajlott le, Szatmárnémetiben a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceumban és Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumban.

Kiadványok

MSz-FMK

Új publikációs lehetőség fiatal műszakiak tudományos eredményeinek magyar nyelvű közlésére

A Műszaki Szemle tudományos folyóirat szerkesztősége fontosnak ítéli, hogy a még tanuló, vagy frissen végzett, de már kutatómunkával is foglalkozó fiatalok elsajátítsák a tudományos eredmények közlésének módszertanát. A publikációs platform létrehozása hiánypótló, eddig ilyen közlési lehetőség magyar nyelven nem állt az egyetemi hallgatók rendelkezésére. A felület működtetése a tudományos folyóiratok online közzétételére kifejlesztett rendszerben (OJS) valósul meg. E különkiadásban lehetőséget biztosítunk a fiatal műszakiak számára, hogy a tudományos tevékenységeik eredeti eredményeit bemutathassák, valamint arra, hogy a nemzetközi folyóiratokban megjelent cikkek magyar nyelvű összefoglalóit közölhessék. Az Emberi Erőforrások Minisztérium által kiírt pályázat keretében megvalósuló projekt által biztosított, hogy a különkiadás első két száma 2022. február 1. – április 30. közötti időszakban jelenjen meg. A további számok megjelenése a beküldött cikkek függvényében történik.

 

Megjelent a FIRKA 2021-2022 / 2. száma

Ismerd meg!Érdekességek a mágnesek világából ● Egy okos melegház: micro:bitek és az időjárás – II. rész ● Tüzelő- és robbanóanyagok – I. rész ● LEGO robotok – XXVIII. ● 2D félvezetők előállítása  ● Tények, érdekességek az informatika világából.  Honlapajánló – https://www. stellarium.org/ ● A jégkocka, ami nem olvad el. KatedraMiért lettem fizikus? – Dr. Koós Antal  ● A 12. osztályos fizika tananyag első félévi ismereteinek elsajátítása. Kísérlet, laborOtthon elvégezhető karácsonyi kísérletek. FirkácskaFizika: Alfa és omega fizikaverseny ● KémiaFeladatmegoldók rovataKitűzött és megoldott kémia feladatok ● Kitűzött és fizika feladatok. HíradóTermészettudományos hírek ● Számítástechnikai hírek. VetélkedőKeresztrejtvény. ● Kémiai rejtvény.

A kiadvánnyal kapcsolatosan érdeklődni lehet az EMT kolozsvári titkárságán a +40-264-590825 telefonszámon.

A kiadvány archívuma.

Hírek

nepszamlalas

Népszámlálás

2022-bepszámlálás lesz Romániában. Az összeírás célja felrni a lakosság számát és életkörülményeit.
A romániai magyar zösség számára lönösen nagy a tét:

 • ismét lehetőgünk adódik arra, hogy felmutassuk, hogy itt élünk és egy számbelileg is erős közösség vagyunk,
 • az egyes megyékben, településeken rögzített számarány meghatározza a kisebbségi és nyelvhasználati jogaink érvényesülését, ami a 20%-os küszöb elérésével biztosítható,
 • a népszámlálás eredményei iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát is meghatározzák az elkövetkező tíz évben.

Aktualitás

Medvehagyma versus gyöngyvirág

A medvehagyma, valamint a gyöngyvirág hasonló körülmények között élő tavaszi növény, azonban míg az első levelei nem mérgező, kellemes aromájúak, a kedvező hatásai miatt gyűjtik és fogyasztják, addig a gyöngvirág levele mérgező, emberi fogyasztásra nem alkalmas.

 

Tudományos hírek

 • Karikó Katalin kapta az idei Bolyai-díjat
 • Magyar csillagász fedezte fel az év első üstökösét
 • Új lehetőség az üzemanyagok s a kemikáliák dekarbonizálására a katalitikus felület aktivitásának növelésével
 • A fény-üzemű katalizátor utánozza a fotoszintézist