Fabinyi Rudolf emlékülés és emléktábla avatás

Fabinyi Rudolf emléktábla avatás és emlékülés
2019. október 24., Kolozsvár, BBTE Földrajz Kar

    2019. október 24-én 18 órától került sor a Fabinyi Rudolf emléktábla avatásra és emlékülésre, amelyet az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság – EMT szervezett, együttműködve a Magyar Kémikusok Egyesületével és a Kolozsvári Magyar kémikusok Egyesületével az egykori Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Vegytani Intézetének épületében, amely ma a BBTE Földrajz Kara (a Mikó-kertben).

kep

    Az emléktáblát Kolozsi Tibor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette, egy márványlapon Fabinyi Rudolf (1849-1920) bronz profilját is megjeleníti.

 

kepkep

   

Az emléktáblán koszorút helyeztek el a MKE képviseletében Simonné Sarkadi Livia professzor az MKE elnöke, Androsits Beáta az MKE ügyvezető igazgatója, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kémiai Tudományok Osztálya (KTO) nevében Fülöp Ferenc osztályelnök és Huszthy Péter akadémikusok.

 

kep

   

Az emlékülésen, amelyet a BBTE Földrajz Karának előadótermében szerveztünk meg, két előadás hangzott el: Dr. Majdik Kornélia EMT elnökhelyettes, EMT Kémia Szakosztály elnök: „A Fabinyi Rudolf által alapított Vegytani Intézet” címmel, míg Simonné Dr. Sarkadi Livia MKE elnök: „Fabinyi Rudolf, a Magyar Kémikusok Egyesületének első elnöke” címmel tartott előadást.

 

kep

   

A rendezvényen részt vettek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar rektorhelyettesei Dr. Soós Anna és Dr. Markó Bálint, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Intézetének dékánja, dékánhelyettese, oktatói és diákjai nagy számban, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke Simonné Dr. Sarkadi Livia és ügyvezető igazgatója Androsits Beáta, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiatudományi Osztályának elnöke Fülöp Ferenc akadémikus és több tagja, valamint a másnap kezdődő XXV. Nemzetközi Vegyészkonferenciára érkező magyarországi résztvevők egy része, akik a Szegedi Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Debreceni Egyetemről érkeztek, de a a Pannon Egyetem, az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem, az MTA TTK és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont is képviseltette magát. A résztvevők száma 78 fő volt.
    Társaságunk jelentős eredménynek tartja, hogy sikerült megvalósítani és elhelyezni, illetve felavatni a Fabinyi Rudolf emléktáblát, mert úgy gondoljuk, hogy ma fontosabb, mint bármikor megismertetnünk ifjúságunkkal, városunk és egyetemünk nagy személyiségeit, akik tevékenységük és eredményeik által örök példát állítottak a magyar műszaki és természettudományokkal foglalkozó értelmiség számára.
    A rendezvény támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, akiknek ezúton is megköszönjük a támogatást.

Dr. Majdik Kornélia, EMT elnökhelyettes, a Kémia Szakosztály elnöke
Horváth Erika, programfelelős