Elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja

2021. július 17-én, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja, az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és az MTA Szegedi Területi Bizottsága korábbi elnöke.

Fülöp Ferenc 1952-ben született Szankon. 1975-ben szerzett okleveles vegyész diplomát a JATE TTK-n, három év múlva egyetemi doktor, 1983-ban lett a kémiai tudomány kandidátusa, 1990-ben pedig a kémiai tudomány doktora. Az MTA levelező tagjai közé 2007-ben választották, 2013-tól az MTA rendes tagja.

(fotó mta.hu)

Közel ezer tudományos cikk szerzője, melyekre 10 ezernél több hivatkozást kapott, 37 szabadalom köthető a nevéhez. Több nemzetközi szakfolyóirat szerkesztőbizottságának volt tagja.

Kutatási területe a szerves kémia, ezen belül a telített heterociklusok szintézise és konformációi, a ciklusos béta-aminosavak szintézise, az önszerveződő béta-peptidek szerkezete és alkalmazásai.

Kiemelkedő kutatói, tudományos közéleti tevékenységét számos rangos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

2021-ben az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíjjal tüntették ki nemzetközileg is kiemelkedő tudományos teljesítményéért, valamint a tudomány, az oktatás és az utánpótlás-nevelés terén kifejtett értékteremtő tevékenysége elismeréseként.

Az EMT Kémia szakosztálya által évenként szervezett Nemzetközi Vegyészkonferencián, Fülöp Ferenc két alkalommal tartott plenáris előadást, lehetőséget biztosítva kutatóink, fiataljaink számára, a személyes találkozásra.

A MTA Kémiai Tudományok Osztálya elnökeként, támogatta az EMT tevékenységét, számos hallgató vendégeskedett, tanult és később dolgozott a SZTE Gyógyszerésztudományi Karán.

 

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

 

Majdik Kornélia, az EMT Kémia szakosztályának elnöke