Középiskolás Kémiaversenyek helyzete

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra, az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn (2020. március 16.) adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

Ezen határozatok értelmében, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT), ebben a évben nem tudja befejezni a kémia versenyek szervezését.

A következőkben ismertetjük a kialakult helyzetet.

 

Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny
A verseny erdélyi/országos döntője sikeresen lezajlott február 27-én. A döntő eredményeit a résztvevő diákok és felkészítő tanárok megkapták. Az első hét helyezett részvételi lehetőséget nyert a magyarországi döntőre. Sajnos a koronavírus járvány nem teszi lehetővé a magyarországi országos döntő megszervezését, ennek megfelelően a nyertesek nem utazhatnak ki Magyarországra. A Magyar Kémikusok Egyesülete, a magyarországi verseny szervezője, értesített, hogy amikor lehetségessé válik, igyekeznek a valamilyen módon a diákokat kompenzálni. Az EMT titkársága követi az eseményeket, így kérjük figyeljék honlapunkat.

Ebben az évben első alkalomként az erdélyi döntő nyertese, az első helyezett, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karának felvételijén 9,50-es átlagot kap, mellyel versenyezhet a felvételin. Ez azt jelenti, nem kell tesztet írjon, nem számít az érettségin elért eredmény, az átlaga 9,50. Természetesen a felvételhez érettségi diploma szükséges.

 

Hevesi György Kárpát-medencei Kémiaverseny
A Hevesi verseny erdélyi döntőjét nem volt lehetőség megszervezni. A március végére tervezett verseny elmarad. Erről tájékoztatást kaptak a felkészítő tanárok. Sajnáljuk a kialakult helyzetet, de jelen periódusban a diákság egészségének megőrzése a legfontosabb. Amennyiben bármilyen változásra kerül sor minden érdekeltet értesítünk. Kérném figyeljék honlapunkat.

 

Bármiben segítünk, az interneten keresztül a titkárságunk elérhető.

 

Majdik Kornélia

a kémia versenyek Tudományos Bizottságának elnöke