Beszámoló az anyaországi földmérési szervezetek 2022. évi rendezvényeinek munkálatairól

            Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Földmérő Szakosztálya (FSZ) eredményes együttműködést alakított ki az anyaországi szakmai intézményekkel és szervezetekkel. Több évtizedes kapcsolataink az ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA MŰSZAKI KAR (ÓEARMK), a Lechner Tudásközpont (LTK), a Magyar Földmérési, Térképezési és Távérzékelési Társaság (MFTTT), Műszaki Térinformatikai Egyesület (GITA) és az EMT FSZ hagyományos rendezvényein való kölcsönös részvételekkel valósultak meg. Az idei, 2022. évi rendezvények közül a GITA által szervezett Műszaki Térinformatikai Konferencia és az ÓEARMK GISopen 2022 konferencia munkálataira kaptunk meghívást az EMT FSZ elnöke, dr, Ferencz József számára, amit  tisztelettel megköszöntünk és elfogadtunk. A beszámolóban az említett rendezvények munkálatairól számolok be röviden, időrendi sorrendben.

 

            A GITA szervezésében a Műszaki Térinformatikai Konferencia munkálataira Esztergomban, a Szent Adalbert Rendezvényközpontban 2022. június 9-10. között került sor.

A konferencia szervezői által megfogalmazott fő célkitűzés: „Változó világunkban, tudásunk naprakészen tartása, az informális kapcsolatok jelentősége megnő, ezért konferenciánk megtartásával lehetőség kívánunk biztosítani kollégáinknak, partnereinknek a megújulásra.”

A konferencia tervezett témái: BIM és térinformatika, digitális képfeldolgozás, mesterséges intelligencia alkalmazások, üzleti-, bigdata elemzések, elektronikus, automatizált ügyfélszolgálati megoldások, államigazgatási adatszolgáltatási rendszer fejlesztési, egyszerűsítési kihívások, korszerű technológiai megoldások alkalmazása a közműszolgáltatóknál, önkormányzatoknál és az államigazgatásban. A megnyitó során az EMT elnöksége és a FSZ vezetése nevében köszöntöttem a konferenciát, a résztvevőknek sikeres munkálatokat és jó egészséget kívántam. A konferencia során elhangzott előadások szervesen illeszkedtek a meghirdetett tematikákhoz, értékes információkkal gazdagítva a hallgatóságot. A Workshop és a műszerbemutató bővítették a résztvevők élményeinek sorát. Az első nap Prímás Pincében szervezett baráti találkozóval zárult. Másnap az előadások után kiemelkedő esemény volt az esztergomi Bazilika szakértői vezetéssel támogatott látogatása. A   Prímás Pincében elfogyasztott ebéddel befejeződött a jól megrendezett és lebonyolított, időszerű kérdéseket megvilágító konferencia.

 

            Az  ÓEARMK Székesfehérváron, a Pirosalma utcai székhelyén 2022. augusztus 31-szeptember 2. között megrendezte a XXVI. GISOpen konferenciát. Röviden ismertetem a konferencián szerzett tapasztalataimat. A konferencia köszöntőkkel kezdődött. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város, a Miniszterelnökség, az Agrárminisztérium, a Lechner Tudásközpont és az  Óbudai Egyetem képviselői sorra köszöntötték a konferenciát, kiemelve annak fontosságát és a szakma előtt álló feladatokra koncentráló előadások aktualitását. Az első nap két szekcióülésén összesen 10 előadást követtek figyelemmel a résztvevők. A tudományosság utáni lazítást az esti állófogadás biztosította, baráti beszélgetések során értékeltük az elhangzott előadásokat. A második napon a két délelőtti szekcióülésen 12 előadás hangzott el, amelyet szakmai kiállítás követett, ahol a legújabb, különböző szakmai feladatok megoldását támogató műszereket láthattunk. A délutáni két szekcióülésen ismét 12 előadást követtünk figyelemmel. Az előadások után a szakmai oktatás selmecbányai történelmi hagyományainak megőrzését, követését és továbbadását megcélzó Szakestély következett, ahol a humor, jókedv, felszabadultság és baráti szórakozás volt az uralkodó hangulat. Az utolsó nap délelőttjén, két szekcióülésen 11 előadás, majd a zárószó következett.

 

 

dr. Ferencz József

a Földmérő Szakosztály elnöke