Având în vedere obiectivele societăţii noastre - susţinerea membrilor într-un mod organizat, prin organizarea unor seminarii şi conferinţe ştiinţifice, cursuri de perfecţionare - s-a născut ideea organizării Conferinţei de Minerit, Metalurgie şi Geologie.
Prima conferinţă a avut loc în 1999 la Sovata, după care au urmat încă şase conferinţe în anul 2000 la Cluj Napoca, în anul 2001 la Şumuleu Ciuc (Miercurea Ciuc), în 2002 la Moneasa, în 2003 la Zalău, în 2004 la Petroşani, în 2005 la Oradea şi în 2006 la Sf. Gheorghe, în 2007 la Băile Buziaş, 2008 Conferinţa de Minerit, Metalurgie şi Geologie a avut loc la Sibiu, fosta capitală culturală a Europei (2007), în perioada 3-6 aprilie, având ca partener Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth”); toate fiind organizate în luna aprilie sau mai.
Numărul participanţilor a crescut semnificativ de la 80 de participanţi, la prima ediţie, până la 230 de participanţi. La conferinţă au luat parte cercetători ştiinţifici, cadre universitare, specialişti, şi nu în ultimul rând studenţi. Remarcăm prezenţa notorie la întâlnirile noastre a unor personalităţi de marcă ale ştiinţei pe plan internaţional.
Conferinţa - în spiritul tradiţiei ei - acordă o importanţă deosebită geologiei ambientale, un domeniu de deosebită actualitate în ştiinţele pământului, care în ediţiile precedente a reprezentat o secţiune distinctă a întrunirii. Un alt domeniu, care se bucură de o atenţie deosebită din partea participanţilor, este ştiinţa materiilor şi materialelor - o disciplină în revenire. O temă prioritară este şi siguranţa exploatării miniere. A devenit o tradiţie a tematicii conferinţei şi istoria ştiinţelor implicate.
Conferinţa se va desfăşura prin prezentarea unor lucrări plenare invitate de interes general, susţinute de personalităţi ştiinţifice bine cunoscute din ţară şi din străinătate, urmând prezentarea lucrărilor ştiinţifice în cadrul diferitelor domenii ale mineritului, metalurgiei şi geologiei.
În fiecare an se organizează căte o excursie de studii în împrejurimile locului unde are loc manifestarea.