3. FIRKA-műhely: Ismerkedés az égbolttal - online módra

csillagászat

Folytatódik a FIRKA-műhely sorozat. Ezen a héten a csillagászat a soron következő témakör.

A legősibb koroktól kezdve az emberek megcsodálták a csillagos eget, próbálták megfejteni titkait, felismerni az ,,égi rendet". Évezredeken át használta az emberiség a csillagászati ismereteket térben és időben való tájékozódásra. Még nagyszüleink is sokkal könnyebben eligazodtak a csillagos ég nyújtotta látvány titkaiban.
A XXI. század embere viszont már alig ismeri ki magát a csillagos égen, ha azt egyáltalán látja a városokat beborító szmog és/vagy fényszennyezés miatt.
Előadásunk célja bemutatni, hogy napjaink okos eszközei (számítógép, okos telefon) segítségével hogyan lehet elkezdeni a barátkozást a csillagos ég látványával, megismerkedni a látványosabb csillagképekkel, felismerni a bolygókat.

Csütörtökön, november 18-án, 18 órától, Ismerkedés az égbolttal – online módra címmel Dr. Szenkovits Ferenc, a  BBTE Matematika és Informatika Kar tanára tart előadást. A Zoom felületen zajló előadás célja bemutatni, hogy napjaink okos eszközei (számítógép, okos telefon) segítségével hogyan lehet elkezdeni a barátkozást a csillagos ég látványával, megismerkedni a látványosabb csillagképekkel, felismerni a bolygókat.

Javasoljuk, hogy az aktív részvétel érdekében a résztvevők telepítsék a számítógépükre a Stellarium-ot és okostelefonjukra a Sky Map-et.

A Zoom elérhetőség:
https://zoom.us/j/91451064747?pwd=RzZ4enhRSTBHeUhzOWxTUE9sdXRvQT09

Meeting ID: 914 5106 4747
Passcode: 101472